Cultuur & Media
NOS

Wie is de miljonair die het Cobra Museum wil redden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is de miljonair die het Cobra Museum wil redden?

Vandaag vergadert de gemeenteraad van Amstelveen over de steun aan het noodlijdende Cobra Museum. De miljonair Marius Touwen is bereid om het museum een noodzakelijke garantstelling te geven waardoor hij hoopt de sluiting af te wenden. Maar nu is de vraag: geeft het de gemeente voldoende vertrouwen?

Wie is de miljonair die het Cobra Museum wil redden?

"Ik had een vergadering met mijn zoon en mijn dochter en de financiële directeur over de bedrijven die we hebben en mijn zoon had in de auto gehoord dat er noodlijdend museum was. Hij begon de vergadering en zei: moet jij daar niet wat aan doen?", zegt Touwen in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik zei: misschien heb je wel gelijk."

Garantstelling

Na de suggestie van zijn zoon is Touwen zich in gaan lezen in de situatie van het Cobra Museum. "De gemeente bleek moeilijk te doen over de garantstelling. Ik denk: laat ik eens met die directeur gaan praten, want het kan toch niet over die garantstelling gaan. Het zou betekenen dat er een groter risico dan normaal gelopen wordt."

Touwen heeft met Stefan van Raay, directeur van het Cobra Museum, gesproken. "Dan scan je: wat is nu het echte probleem? Een van de belangrijkste dingen die ik ondervond, was dat de directeur de cijfers paraat had. Meestal in een noodsituatie is dat niet zo. Zeker niet als gezegd wordt dat hij incapabel is."

Begrotingstekort

Door het gesprek met de directeur van het museum en het inzien van de cijfers weet Touwen wat er nu aan de hand was. Hij zag wel degelijk geldproblemen, maar niet zo groot als hij had gelezen. "Er was een vraag van het museum als rekening-courant bij de bank. Dat werd gevraagd op het moment dat het heel lang heel zonnig weer was en het bezoekersaantal naar beneden ging", zegt hij. "Dan zou het om een mogelijkerwijze uitkomst zijn dat er dit jaar een groot gat in de begroting viel. Zoals het er nu uitziet, is dat waarschijnlijk kleiner."

Gemeente Amstelveen

De gemeente Amstelveen staat nu kritisch tegenover financiële steun voor lange termijn aan het museum. "Gelet op de verliezen en de toenemende schuldenlast vinden wij het niet verantwoord een museum financieel te steunen", zei wethouder Herbert Raat in een publicatie van de gemeente.

Touwen vindt het een rare redenering. Volgens hem is een rekening-courant niet bedoeld om meer schulden te maken, maar juist om ze af te lossen. De gemeente zou verder claimen dat er nog grotere schulden aan zitten te komen voor het museum. "Maar dat kan ik niet vinden en zie ik niet in dat waar ik nu ben ingedoken."

Overnemen

Touwen wil het museum graag helpen, maar dan wel in samenwerking met de gemeente. Het is niet zijn bedoeling om het museum over te nemen. "Er is een bestuur, er is een gemeente en het is heel normaal dat cultuur ondersteund wordt door de gemeente", zegt hij. "Bovendien: de subsidie van de gemeente is helemaal niet zo groot. Van de 1,2 miljoen die men roept, zit er 360.000 euro huur in voor het pand dat van de gemeente is."

Vergadering

Vandaag vergadert de gemeente dus over de subsidie aan het Cobra Museum. Touwen heeft geen spreektijd aangevraagd bij die vergadering, maar hij staat al wel in contact met de gemeente Amstelveen. "De gemeentesecretaris heeft gevraagd of ik gesprek wil hebben met de wethouder, die het een en ander voorstelt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie