Cultuur & Media
KRO-NCRV

Werkelijk alles aan deze radiozender is gemaakt door AI

foto: Amr Taha
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkelijk alles aan deze radiozender is gemaakt door AI

Het klinkt als een willekeurig commercieel radiostation met een echte dj, muziek, jingles en reclame. Maar werkelijk álles aan radiozender HDFM is gemaakt met kunstmatige intelligentie. "Het is niet dat je na een minuut denkt: wat is het verschrikkelijk", zegt Elger van der Wel in het Mediaforum bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Het is heel knap dat je met technologie en AI een luisterbare radiozender kunt creëren", zegt specialist digitale ontwikkelingen Van der Wel. Alles op het station HDFM is gemaakt door een computer. "Het is bijna een parodie", zegt Van der Wel nadat een liedje van HDFM in de studio is opgezet. "Alle liedjes lijken op echte liedjes en gaan over de meest rare en basale dingen in het leven."

Je hoort volgens Van der Wel wel dat het nog niet helemaal klopt, maar het is niet slecht. "Je denkt ook: waarom maken we niet meer van zulke liedjes?"

AI of Mattie & Marieke

Commerciële radiozenders willen allemaal min of meer dezelfde doelgroep bereiken en doen dat allemaal op ongeveer dezelfde manier. "Deze radiozender bewijst dat AI dat ook heel goed kan doen." Maar mensen helemaal vervangen in een radio-uitzending kan AI niet, zegt Van der Wel.

"Mensen luisteren 's ochtends toch naar Qmusic omdat ze Mattie & Marieke willen horen. Niet omdat het een stem is, maar omdat het mensen zijn."

Zorgen

Onderzoeksjournalist Bas van Sluis (Dagblad van het Noorden) maakt zich ongerust over de snelle ontwikkelingen van AI en robotisering. Hij vraag zich af hoe lang we als mens nog relevant blijven. "Op een gegeven moment komen de robots erachter dat ze het veel beter kunnen dan wij."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie