Cultuur & Media
NOS

Terrorisme voor en achter de camera: tv-opnames in Mogadishu

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Terrorisme voor en achter de camera: tv-opnames in Mogadishu

Voor het eerst sinds tientallen jaren is in Mogadishu een dramaserie opgenomen: Arday. De Somalische hoofdstad staat bekend als een gevaarlijke plek vol geweld en terreuraanslagen. Toch besloot de Somalisch-Nederlandse regisseur Ahmed Farah de tiendelige serie te maken over schoolgaande jongeren die geconfronteerd worden met de dagelijkse realiteit van de stad. Vol bendegeweld, drugsgebruik en terrorisme. Daarover vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Tijdens het filmen gingen in een periode van drie maanden negen bommen af, waardoor de opnames geregeld stil kwamen te liggen zodat de acteurs konden checken of hun familie en vrienden veilig waren. Tijdens de opnames moest het team iedere paar dagen van filmlocatie wisselen zodat ze geen doelwit konden worden.

Aanslagen tijdens het filmen

Die aanslagen tijdens het filmen hakken er ook bij de cast en crew in. "Voor ons was het soms moeilijk om te onderscheiden wat echt was, of wat werd geacteerd", vertelt Farah in het NOS Radio 1 Journaal. De acteurs en actrices hadden moesten soms spelen wat ze in realiteit ook van dichtbij meemaken.

Hoewel Farah door sommigen wordt bekritiseerd vanwege zijn 'slechte weergave' wordt hij ook geprezen voor zijn rake weergave van het leven in Mogadishu. "In de serie geven we een kijkje in het leven van die jongeren op school, terwijl ze te maken hebben met uithuwelijken en drugsgebruik. Een deel van de serie heb ik geschreven basis van ervaringen uit de realiteit", zegt Farah.

Arday

Dat lijkt ook aan te slaan bij het publiek. Op TikTok heeft de trailer al 9 miljoen views. Eind deze maand gaat Arday in première in Somalië.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie