Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hij ontdekte U2 veertig jaar geleden: 'Kwajongens waren het'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hij ontdekte U2 veertig jaar geleden: 'Kwajongens waren het'

Hij zorgde voor de internationale doorbraak van de band U2. Toch was Sieb Kroeske niet meteen verkocht toen hij het cassettebandje in 1980 van het platenlabel opgestuurd kreeg. "Pas toen ik ze live hoorde spelen dacht ik: hier moeten we wat mee doen", vertelt hij bij Spraakmakers.

Broekies waren het; de achttien- en negentienjarige Bono, The Edge, Larry en Adam toen ze voor het eerst met de band naar Europa kwamen. Het was muziekkenner Sieb Kroeske die de vier voor Island Records naar Nederland haalde. "Als bandjes in Nederland wat deden, was de kans voor internationaal succes vrij groot."

Stelletje kwajongens

Hij herinnert zich nog hoe ze uit het busje stormden. "Het was een stelletje kwajongens eigenlijk." Ze vonden het fantastisch dat ze naar Nederland mochten komen, vertelt Kroeske. Toch was hijzelf niet direct overtuigd door de muziek. "Het was vooral de charismatische zanger die indruk op mij maakte. Wauw, daar gebeurde wat."

In de uitzending van Spraakmakers laten we het fragment horen van dat eerste live-optreden. "Terwijl ik dit hoor krijg ik best weer kippenvel." De volgende dag trad de band op in de Melkweg in Amsterdam. In retrospect is het een beroemd optreden geworden. Duizenden mensen beweren dat ze erbij waren. "Ik geloof dat er 125 mensen in die zaal waren", nuanceert Kroeske.

Op het podium in de Kuip

Dat Kroeske belangrijk was voor de doorbraak van U2, bleef ook binnen de band niet onopgemerkt. Toen hij in 1987 afzwaaide bij Island Records mocht hij mee naar hun concert in de Kuip. Door twee bodyguards werd hij op het podium getrokken en toen heeft Bono het concert stilgelegd om hem voor te stellen aan het publiek en te bedanken.

"Ik moest een magnumfles champagne openen en ik stond daar met trillende benen. Tot groot vermaak van de jongens." Een goed verhaal, vindt ook Kroeske achteraf. "Want op dat moment ging ik door de grond."

Veertig jaar later

Nu, veertig jaar na die grote doorbraak brengt de band veertig oude nummers opnieuw uit. En op sommige nummers klinkt de stem van Bono volgens Kroeske zelfs beter dan toen. "Je hoort er de groei van een tiener naar een volwassen man."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie