Cultuur & Media
KRO-NCRV

Babs Gons ontvangt Gouden Ganzenveer 2024

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Babs Gons ontvangt Gouden Ganzenveer 2024

Babs Gons, schrijver, dichter en spoken word artiest, krijgt dit jaar de Gouden Ganzenveer. Jet Bussemaker, voorzitter van de Academie De Gouden Ganzenveer, maakte dat bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

"Het betekent ontzettend veel voor me, het nieuws kwam heel diep binnen", zegt een dankbare Babs Gons tegen Frits Spits.

Jet Bussemaker, voorzitter van de Academie benadrukt in de uitzending waarom Gons de prijs juist dit jaar krijgt: “Zeker in een tijd van hele grote woorden en gepolariseerde meningen is het iemand die je door haar bedachtzaamheid dwingt om zorgvuldig na te denken.

De feestelijke uitreiking van De Gouden Ganzenveer is op 27 mei in Amsterdam.

Babs Gons

Babs Gons (1971) is schrijver, performer, columnist en theatermaker. Ze ontvangt de Gouden Ganzenveer 2024 voor haar jarenlange inzet voor de groei en ontwikkeling van spoken word als literair genre in Nederland. Zo organiseerde ze vanaf 2000 bijna tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso.

Daarna was zij artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle. Gaandeweg trad Gons daarbij zelf meer naar voren, onder andere als columniste voor Het Parool, en begon zij haar teksten voor te dragen in de media en op festivals in Nederland en daarbuiten. Haar werk kenmerkt zich door een grote maatschappelijke en menselijke betrokkenheid. Met haar bedachtzame en integere stem vertelt ze een eigen verhaal, dat bovendien waardevol is in een wereld van gepolariseerde meningen en grote woorden.

Voorgaande laureaten zijn Jan Brokken, Nelleke Noordervliet, Margot Dijkgraaf, Abdelkader Benali, Ian Buruma, Antjie Krog, Arnon Grunberg, Xandra Schutte, Geert Mak, David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl, Remco Campert, Joke van Leeuwen, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie