Cultuur & Media
NOS

De Indiase remake van Forrest Gump

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Indiase remake van Forrest Gump

De Indiase film Laal Singh Chaddha is vanaf vandaag in Nederland te zien. Het is een remake van Forrest Gump. Daarin speelt Tom Hanks de hoofdrol. Wat is het verschil tussen deze versie en de originele?

De Indiase Forrest Gump

“Ze zijn heel dichtbij de roots van Forrest Gump gebleven”, vertelt Bollywoodkenner en journalist Charla Manohar in NOS Met Oog op Morgen.

Bewerkt

De originele film laat veel Amerikaanse geschiedenis zien, dat is wel wat veranderd in de nieuwe film. “Het is natuurlijk een ambitieus project. Forrest Gump is een fenomeen wereldwijd, dus als je dat aanpakt, moet je dat op een goede manier doen. Van wat ik tot nu toe heb gehoord en gelezen, is dat wel in grote lijnen gelukt.”

“Het verschil zit er natuurlijk in dat Forrest Gump de focus had op Amerikaanse geschiedenis, historische gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. De Vietnamoorlog, watergate en wat ze dus in de Indiase versie hebben gedaan, is: het verhaal speelt zich af in een tijdsperiode van vijftig jaar. Daarin hebben ze de focus gelegd op verschillende ingrijpende historische gebeurtenissen in India, maar ook hartstikke leuke gebeurtenissen.”

Gebeurtenis

“Je kan bijvoorbeeld denken aan de moord op de premier Indira Gandhi. Dat had tot gevolg dat er rellen uitbraken tegen de sikh-gemeenschap. Zij was vermoord door haar twee bodyguards, die hadden allebei een sikh-achtergrond. Door die rellen hebben heel veel mensen hun leven verloren.”

“Een andere gebeurtenis is de terroristische aanslag in Mumbai in 2008, waarbij heel veel toeristische plekken onder vuur kwamen te liggen. Maar als je denkt aan leuke popcultuur momenten denkt, kun je denken aan the cricket worldcup. Die won India in 1983. Of the Miss Universe verkiezing in 1994. Dat komt allemaal voorbij.”

Forrest Gump

“De originele film heeft wel gedraaid in India, of het een grote hit is geweest, durf ik niet te zeggen. Maar het is een wereldwijd fenomeen. De hoofdrolspeler van Laal Singh Chaddha is een groot fan van Forrest Gump. Die had wel het idee van: ik wil wel deze film maken, maar het moet wel een soort eerbetoon zijn.”

Bollywood

Bollywood staat in het Westen bekend om kleurrijke, muzikale en dansvertoningen in films. Dat vindt Manohar een achterhaalde gedachte. “In de afgelopen 25 jaar is Bollywood zo erg gegroeid. Ze zijn heel anders met verhalen omgegaan. Zang en dans, wat eigenlijk hun usp was, is wat afgenomen. Technologie en storytelling staat nu meer op de voorgrond. De liedjes zijn meer ondersteunend aan het verhaal.”

“De liedjes in de film zijn heel erg poëtisch en filosofisch. Forrest Gump gaat ook over het leven, de gebeurtenissen in je leven en hoe je daar mee omgaat. In een van die nummers komt ook een zin voor: is het leven bepaald door de lijnen op onze handen? Of hebben wij keuzes en is ons leven afhankelijk van de keuzes die wij maken? Dat zijn wel diepere vragen die voorbij komen.”

Remake

Het is niet de eerste keer dat Bollywood een remake maakt van een bekende films. “Dat zie je de afgelopen jaren steeds vaker. Er is een remake gemaakt van de 90’s hit ‘Stepmom’ van Julia Robberts. Er is ook een Bollywoodversie van ‘The Fault in Our Stars, maar er wordt er ook een gemaakt van ‘The Intern’ van Robert De Niro en Anne Hathaway.”

“Maar je ziet het ook andersom, dat Hollywood inspiratie neemt of Bollywood remakes maakt.”

OOG indiase forrest gump

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie