Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Het is goed dat het Nederlands elftal de boycot van Veronica Inside volhoudt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is goed dat het Nederlands elftal de boycot van Veronica Inside volhoudt'

“Als je een boycot instelt, moet je het ook doen wanneer het ertoe doet”, zegt journalist Thomas Muntz in het Mediaforum van Spraakmakers. Hij begrijpt dan ook dat Oranjespelers nog steeds niet met Veronica Inside willen praten tijdens het EK voetbal dat vrijdag begint.

Video niet beschikbaar

Televisieprogramma Veronica Inside zal het tijdens het EK bij interviews moeten stellen met bondscoach Frank de Boer. Het Nederlands Elftal handhaaft de boycot tegen het programma. Sinds vorige zomer praten speler van Oranje niet meer met het programma, de druppel was een opmerking die Johan Derksen maakte over Akwasi.

“In het laagseizoen, als het elftal niet echt iets doet, dan gaat boycotten zowat vanzelf. Dus het is goed dat ze het nu volhouden”, zegt aanstaand hoofdredacteur van Investico Thomas Muntz. “Boycotten doe je wanneer het ertoe doet. En dat ze niet willen meewerken aan een programma dat als belangrijkste entertainmentwaarde heeft om mensen te vernederen, lijkt me een legitiem statement.”

Kroegpraat

Derksen zelf voerde aan dat het hypocriet was van de spelers om niet met Veronica Inside te willen praten, maar wél naar het WK in Qatar in 2022 te gaan. Voor hoofdredacteur van het ANP Freek Staps staan die twee zaken los van elkaar. “Het gaat er hierbij om dat Johan Derksen racistische opmerkingen maakte en dit is het gevolg ervan.”

“Derksen zei destijds: wij mogen dit want we zijn een entertainmentprogramma en dit is kroegpraat”, gaat Staps verder. “Ik weet niet hoe het ook alweer was in de kroeg, maar volgens mij mag je daar zelf bepalen met wie je praat.” En zeker omdat het naar eigen zeggen geen journalistiek maar entertainment is, kunnen voetballers zeggen dat ze daar niet aan mee willen werken, stelt Staps.

Hypocrisie

Volgens Derksen zou het hypocriet zijn op een WK in stadions te spelen die onder schrijnende omstandigheden gebouwd zijn en waarbij zeker 6.500 mensen overleden. Muntz: “Het is interessant dat Johan Derksen hypocrisie benoemt. Iemand die zegt dat hij buiten iedere moraal opereert; ik doe maar wat en klets maar wat.”

Derksen kan niet voor anderen bepalen wat kwetsend is, stelt Munt. “Ja, we zouden niet naar Qatar moeten want het is totaal fout. Daar moet je niet aan mee willen doen, maar dat staat verder los van of je in eigen land meewerkt aan een programma waarin vernederende opmerkingen gemaakt worden.”

Daarnaast komen we volgens Muntz niet verder “als je alleen maar hypocrisie aanwijst wanneer iemand een moreel standpunt inneemt.”

Staps vermoed dat er met Hélène Hendriks als verslaggeefster een soort ‘omweg’ gekozen is. “Zij is wel een journalist. Daarom is het goed als zij wel bij persconferenties kan zijn en misschien ook als voetballers haar vragen beantwoorden. Ze hebben nog een dag om daar samen uit te komen.”

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie