Cultuur & Media

Philip Akkerman: 'Het schilderij is bestemd voor het oog, en voor niets anders'

NTR
foto: Kunststoffoto: Kunststof
  1. Nieuwschevron right
  2. Philip Akkerman: 'Het schilderij is bestemd voor het oog, en voor niets anders'

Beeldend kunstenaar Philip Akkerman (1957) schildert al bijna 40 jaar zelfportretten en dat zijn er inmiddels meer dan 6000. Kunststof EXTRA zocht de kunstenaar op in zijn atelier in Den Haag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Binnen het veld van de Nederlandse contemporaine kunst heeft Philip Akkerman een bijzondere niche. Hij legt zich toe op zelfportretten, al sinds 1981. In dit zeldzame specialisme is de kunstenaar inmiddels een internationaal fenomeen.

"Ik schilder alleen maar zelfportretten", vertelt Akkerman. "Ik begon er eigenlijk aan als een kip zonder kop, om gewoon maar weer eens iets te schilderen. Het was een opwelling, een inval."

Atelier zonder spiegels

Toch is er in het hele atelier geen spiegel te bekennen. "Ik schilder zonder spiegel. Ik kwam er op een gegeven moment achter dat schilderijen die zonder spiegel gemaakt waren – zonder dat de schilder de werkelijkheid voor zich zag – ongelooflijk veel mooier waren dan de schilderijen die de schilders in de buitenlucht maakten of nog erger, van foto's. Dat zijn eigenlijk vreselijk saaie schilderijen."

"Schilderijen die schilders uit hun hoofd maakten, zijn ongelooflijk veel boeiender, omdat de schilder veel meer zichzelf schildert. Schilders van voor het impressionisme maakten eigenlijk al hun schilderijen uit het hoofd."

Quote

Stijl interesseert met niets. Ik heb nooit om stijl gegeven, ik schilder gewoon wat er in mij opkomt

Philip Akkerman

"Dat is het leuke aan het zelfportret; ik hoef niet meer over het onderwerp na te denken, dat staat vast. Geen enkel schilderij bij mij is op dezelfde manier gemaakt. Alle schilderijen zijn nét iets anders, met andere ingrediënten. Ik vind het leuk om met technieken te spelen en ontdekkingen te doen."

Kunststof EXTRA

Geen radio, maar video. Het cultuur- en mediaoprogramma van NTR gaat in Kunststof EXTRA op bezoek bij kunstenaars in hun eigen omgeving. Volg de serie van Kunststof EXTRA op het Youtube kanaal van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie