Cultuur & Media
KRO-NCRV

De tijdsgeest gevangen in non-fictie boeken: geur, racisme en onze obsessie met meten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De tijdsgeest gevangen in non-fictie boeken: geur, racisme en onze obsessie met meten

Non-fictie is razend populair. Zo voert bijvoorbeeld Amalia van Claudia de Breij de bestsellerlijsten aan. Marcella van der Kruk, uitgever van non-fictie bij Atlas Contact, leest bij Spraakmakers de tijdgeest af aan de hand van Nederlandse non-fictie boeken.

Onze obsessie met meten

In deze tijd van coronacijfers, grafieken en modellen verschijnen er volgens uitgever Marcella van der Kruk interessante boeken over meten, zoals De meetmaatschappij van Berend van der Kolk. "Dit boek gaat over onze meetobsessie," zegt Van der Kruk, "het idee dat alles meetbaar is."

In het boek wordt weergegeven hoeveel we ontlenen aan cijfers in onze maatschappij. "Prestaties, corona, gevaar, kwaliteit, waarde: alles meten we af in cijfers, maar daarmee sla je een fundamenteel deel van de werkelijkheid plat." De auteur laat volgens Van der Kruk in zijn boek zien dat door alles te meten, het onderliggende probleem uit beeld raakt.

Goede non-fictie voor de kerstvakantie

Voor wie in de kerstvakantie graag verder wil lezen en zo zélf de tijdgeest wil vangen, heeft Van der Kruk speciaal voor Spraakmakers een lijst van non-fictie samengesteld, passend bij de thema’s van deze tijd.

Naar de boekenlijst!

Reuk en geur

Als er iets de tijdgeest goed vat, dan is het geur. Of in deze tijd: het gebrek aan geur. Eén van de bekendste kenmerken van een corona-infectie is geurverlies. Ook in het non-fictieaanbod ziet Van der Kruk dit thema terugkomen.

Het boek De geuren van de wereld van Harold McGhee legt uit hoe geur werkt. Van der Kruk: "Geur is een intense waarneming en hij legt uit hoe geur ons met de wereld verbindt." Geur en smaak zijn de enige zintuigen waarbij er moleculen ons lichaam binnenkomen. "Dat kan niet door een scherm en dat is juist in coronatijd een groot gemis."

Van schrijfster Caro Verbeek verscheen Een kleine cultuurgeschiedenis van de (grote) neus, waarin ze een onderzoek aanhaalt waaruit blijkt dat we doormiddel van geur de emoties van andere kunnen ruiken en ons daaraan aanpassen.

Racisme en inclusie

Ook de Black Lives Matter-beweging is terug te zien in het non-fictieaanbod, stelt Van der Kruk. Zo verscheen in november Het antiracismehandboek van Chanel Lodik. "Dat is een ontzettend waardevol boek om je bewust te worden van je eigen denken en onbewuste racisme."

Ook de literaire essaybundel Echo van Neske Beks is tekenend voor deze tijd. "Ze schrijft over de impact van de dominante witte blik die vrouwen van kleur ervaren." Ook over diversiteit in ander opzicht verschenen het afgelopen jaar veel boeken. Zoals Als je maar gelukkig bent, van Jessica van Geel en Robbert Blokland met homo- en queerverhalen.

Vrouwen en de arbeidsmarkt

Ook opvallend: dit jaar verschenen er tenminste drie boeken met als thema vrouwen en de arbeidsmarkt. Zoals het boek Vrouwen verdienen beter van Sophie van Gool. "Van Gool brengt de loonkloof in kaart door cijfers", zegt Van der Kruk. "Stoom komt je uit de oren als je sommige dingen lees. Tenminste bij mij."

Zo wordt in het boek aangehaald dat 83 procent van de Nederlanders vindt dat vrouwen die net een kind hebben gekregen, maximaal drie dagen per week mogen werken totdat het kind drie jaar oud is. "Dat gaat veel verder dan de discussie over deeltijdprinsesjes."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie