Cultuur & Media
AVROTROS

Schrijver Raoul de Jong: 'Keti Koti leert je hoe je vrij kunt zijn als je vrijheid je tóch is afgenomen'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver Raoul de Jong: 'Keti Koti leert je hoe je vrij kunt zijn als je vrijheid je tóch is afgenomen'

"Ik was 28 toen ik erachter kwam wat Keti Koti was, terwijl ik het jaarlijks voorbij zag komen in mijn straat", vertelt schrijver Raoul de Jong in MISCHA!. "Later dacht ik: het enige wat ik had kunnen doen was aan mensen vragen: waarom zijn jullie hier?"

#285 - Raoul de Jong - MISCHA!

Volgens De Jong is de viering van belang voor heel Nederland. "Als je de geschiedenis van Suriname niet kent snap je niet wat je om je heen ziet: je weet niet hoe deze wereld zo is geworden. Door Keti Koti te vieren kun je veel te weten te komen over het mens-zijn en wat vrijheid werkelijk betekent. Je leert hoe je toch vrij kunt zijn als je vrijheid je wordt afgenomen."

Rituelen

De Jong vertelt ook over het belang van rituelen. Het boekenweekessay dat hij dit jaar schreef, Boto Banja, is naar een ritueel vernoemd. Boto Banja, een ritueel met dans en zang, vertelt het verhaal van mensen die uit elkaar worden gehaald en naar verschillende werelddelen werden vervoerd door slavernij.

De Jong: "Door de dans zeggen ze: voor we uit elkaar werden getrokken waren we één. Voor we tot slaaf gemaakt werden waren we mensen. We mogen dat niet meer laten zien, maar door de dans vertellen we het toch aan elkaar, aan onze kinderen en aan de kinderen van onze kinderen. Zonder dat onze meesters dat door hebben."

#285 - Raoul de Jong - MISCHA!

Ster advertentie
Ster advertentie