Naar homepage
Cultuur & Media

Nederlander ontdekt exacte locatie laatste werk Van Gogh

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlander ontdekt exacte locatie laatste werk Van Gogh

Lange tijd was het een mysterie waar de locatie op het schilderij Boomwortels van Vincent van Gogh precies lag. Maar Wouter van der Veen, wetenschappelijk directeur van het Institut Van Gogh, is het gelukt. Per toeval zag hij op een ansichtkaart uit 1900-1910 de locatie van het schilderij.

Annephine van Uffelen ging met Nieuwsuur samen met de ontdekker naar de bestemming van het schilderij: het Franse dorpje Auvers-sur-Oise. "Door corona moest dat even uitgesteld worden, maar uiteindelijk is het gelukt. Hij ging daar rondlopen en ontdekte het, " zegt zij in Nieuws en Co.

Van Gogh maakte Boomwortels op 27 juli 1890, enkele uren voordat hij een zelfmoordpoging deed. Het werk, dat onvoltooid is, toont een helling met boomstammen en -wortels. Het gaat om hakhoutbomen boven op een mergelafgraving, zoals die rond Auvers-sur-Oise te vinden waren. Over het beladen schilderij is decennialang gespeculeerd.

Niet zomaar een ontdekking

Maar hoe konden ze zo zeker zijn dat deze bomen op Boomwortels staan afgebeeld? "De experts van het Van Gogh Museum hebben een boomhistoricus erop afgestuurd die moest bevestigen dat het de boom op het schilderij was."

Inmiddels is bevestigd dat het de juiste bomen zijn. "Nu moet er nog bepaald worden wat er met de locatie gaat gebeuren. Tot vandaag wisten de mensen in het dorp niet eens dat het bos bij dit schilderij hoort."

Naast de locatie van het schilderij vond Van Veen ook nog een radiofragment. "Dat is gemaakt in de jaren '50 en werd eigenlijk verloren gewaand." In het fragment is de dochter van de herbergier geportretteerd die ooit door Van Gogh geschilderd werd.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie