Cultuur & Media
BNNVARA

'Als een geoliede machine'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als een geoliede machine'

Na 15 jaar kwam er een einde aan de talkshow De Wereld Draait Door. Een programma onder het bezielend gastheerschap van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Met achter hem een creatieve en energieke redactie.

Wie bedachten de onderwerpen en hoe kwamen deze tot stand? In De Nieuws BV praat Patrick Lodiers met drie oud-redactieleden, Klaas Hazenoot, Pauline Dekhuijzen en Mark Robinson over hun persoonlijke hoogtepunten.

Video niet beschikbaar

Door de coronamaatregelen heeft De Wereld Draait Door een minder feestelijk einde dan gehoopt, ook Klaas Hazenoot had ze dat anders gegund. Maar zegt hij: "Ook in deze tijd bieden ze nog steeds inspiratie en schoonheid en je ziet dat dat nog steeds heel erg wordt gewaardeerd."

De kracht van de redactie

Patrick Lodiers vindt Matthijs van Nieuwskerk "een goede presentator en ongelofelijk goede interviewer", maar hij vraagt zich ook af, wat de kracht van de redactie was die achter hem stond.

Hazenoot legt uit: "Op de momenten waar het om gaat, dan valt het eigenlijk als een geoliede machine in elkaar, dan weet iedereen wat ze moeten doen. Iedereen gaat in stand 10, en dan uiteindelijk om 7 uur als de camera’s aangaan, wordt er een hele mooie uitzending gemaakt."

Peter en de Wolf

Het hoogtepunt van Hazenoot was de 'special' over Peter en de Wolf. "Hier komen heel veel dingen samen, van een idee en de ruimte die wordt gegeven om zo een idee verder uit te bouwen", aldus Hazenoot.

Hij vult aan: "Uiteindelijk was het een muziekstuk van 25 minuten lang in De Wereld Draait Door, die bekend stond om één minuutje, als dat dan ook nog eens enorm wordt gewaardeerd met meer dan een miljoen kijkers, ja dat is echt helemaal te gek dan."

'Het gaat er weleens hard aan toe'

Pauline Dekhuijzen mist het werken op de redactie van De Wereld Draait Door nog wel eens, zeker als er grote nieuwsgebeurtenissen zijn. "Dan denk ik, och wat zou het toch heerlijk zijn om nu op die redactie rond te lopen en mee te werken, om een mooie uitzending neer te zetten."

Ze denkt dat het er op de redactie van De Wereld Draait Door niet veel anders aan toe gaat dan bij veel andere bedrijven. Dekhuijzen: "Als je elke dag een deadline hebt dan gaat het er wel eens hard aan toe, maar uiteindelijk om 20.00 uur is dan ook alles weer vergeten en vergeven, en dronken we met zijn allen een biertje en de volgende dag gingen we weer verder."

Olympische Spelen 2018

Voor Dekhuijzen was de periode van de Olympische Spelen in 2018 in Zuid-Korea een van de hoogtepunten uit haar DWDD-carrière. "Die waren overdag en dan waren wij ’s avonds als eerste op tv om een soort nabeschouwing te doen", aldus Dekhuijzen. Goed redactiewerk en ideeën kwamen ook daar weer bij elkaar.

Dekhuijzen: "We hebben Mart Smeets gevraagd om in de studio commentaar in te spreken en met Frank Evenblij en Erik Dijksta werd dat ineens een supertrio en ontstond er een goede sfeer in de studio, dag na dag, waarin we de mooie momenten konden laten zien, alle gasten waren leuk, dat is een periode waar ik met heel veel plezier op terug kijk."

Bert en Ernie

Voor Mark Robinson leek een onmogelijk taak toch werkelijkheid te worden. Hij moest daarom ook niet lang nadenken over een van zijn hoogtepunten, namelijk Bert en Ernie naar de studio in Amsterdam weten te krijgen. "Ging een hele hoop werk in zitten, er moest goedkeuring komen uit Amerika, er zijn maar twee soorten van die poppen in de hele wereld. Dus wij kregen uiteindelijk vanuit Duitsland de officiële poppen richting onze studio en daar moest heel voorzichtig mee omgegaan worden."

"En er moest natuurlijk een heel plan komen van waar de poppenspelers komen. Die moesten onder de tafel, maar het is natuurlijk ook ontzettend zwaar werk, dus die moesten ook precies goed komen te liggen. En we hadden natuurlijk Paul Haenen en Wim T. Schippers erbij, die de twee van stemmen kwamen voorzien. Zat een hele hoop werk in en toen dat allemaal samenkwam was dat natuurlijk fantastisch", aldus Robinson.

De Wereld Draait Door Hoogtepunten

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie