Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Unieke brief' Van Gogh en Gauguin toegevoegd aan collectie Van Gogh Museum

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Unieke brief' Van Gogh en Gauguin toegevoegd aan collectie Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft dinsdagmiddag een brief van Vincent van Gogh en Paul Gauguin aan de collectie toegevoegd. Op de veiling, waar ze de enige bieder was, telde de Van Gogh Stichting 210.600 euro neer voor de brief. "Deze brief, samen met iemand geschreven, is echt uniek", zegt conservator Nienke Bakker in Spraakmakers.

De veiling verliep snel: het veilinghuis opende, de stichting deed een tegenbod en dat was meteen het eindbod. Daarmee voegt het Van Gogh Museum voor het eerst een brief gericht aan kunstenaar Emile Bernard toe aan de collectie.

Het unieke aan de brief is dat Van Gogh en Gauguin beurtelings schrijven wat hen bezighoudt in Arles, waar de twee verblijven in 'Het Gele Huis'.

Nienke Bakker over de brieven van Vincent van Gogh

Bordeelbezoek

Een element dat telkens naar voren wordt gehaald, is het bezoek van Van Gogh en Gauguin waarover ze schrijven aan Bernard. Volgens Bakker vertellen ze dat om aan te geven dat het een onderwerp was waar ze het over hadden en waarover ze konden schilderen.

"Het was een modern thema, moderne kunst, daar hoorden bordelen bij." Ze benoemden dat ze een bordeel waren ingegaan, om daar te kunnen gaan werken. "Natuurlijk gingen ze niet allen om te schilderen, dat hoorde er een beetje bij."

Wisselwerking

Gauguin en Van Gogh schreven de brief samen, maar lazen ook wat ze over elkaar schreven aan Bernard. "Van Gogh schrijft zijn eerste indrukken over Gauguin aan die andere goede vriend." Dat het een groot kunstenaar is, maar ook een bijzonder persoon. Gauguin voegt daar op zijn beurt aan toe dat Vincent snel onder de indruk is. "Ondertussen vindt hij dat fijn, hij had een groot ego. Dat zie je heel mooi in de brief."

Het laat de verhouding tussen de drie kunstenaars zien. Eerst zaten ze allemaal in Parijs, vervolgens zit Bernard in Bretagne en sluit Gauguin zich aan bij Van Gogh in Arles. Daar wilde Van Gogh een kunstenaarsgemeenschap opzetten, waar hij de andere twee bij wilden hebben. "Er is een interessante wisselwerking tussen deze mensen en dat lees je terug in deze brieven."

Sterke karakters

Van Gogh en Gauguin, beide sterke karakters, zaten samen in een klein huisje. "Ze hebben dat twee maanden volgehouden, maar daarna gaat dat helemaal mis." Deze brief is uit de beginperiode toen alles goed ging. "Aan het eind stort Vincent in na een ruzie met Gauguin en snijdt zijn oor af." Gauguin vertrekt daarop terug naar Parijs. "Dat is heel triest. Van Gogh heeft mooie ideeën voor een kunstenaarsgemeenschap en ziet dat voor zijn ogen uiteenspatten." De twee blijven wel schrijven, maar hebben elkaar nooit meer gezien.

De brief wordt in oktober tentoongesteld in het Van Gogh Museum als onderdeel van de tentoonstelling 'Je liefhebbende Vincent' met Van Gogh's mooiste brieven.

Nienke Bakker over de brieven van Vincent van Gogh

Ster advertentie
Ster advertentie