Cultuur & Media
NOS

Parasite schrijft geschiedenis, ook Oscars voor Phoenix en Zellweger

foto: APfoto: AP
  1. Nieuwschevron right
  2. Parasite schrijft geschiedenis, ook Oscars voor Phoenix en Zellweger

Parasite heeft filmgeschiedenis geschreven bij de Oscars. De Zuid-Koreaanse tragikomedie won als eerste niet-Engelstalige film Beste Film, de belangrijkste categorie. De film was genomineerd voor zes Oscars, een ongekend hoog aantal voor een buitenlandse film.

Filmjournalist Danielle Kool over de Oscars

Bong was al blij toen hij aan het begin van de avond zijn Oscar voor Beste Script in ontvangst mocht nemen. Nadat hij daarna nog een keer had mogen opkomen voor Beste Buitenlandse Film, sloot hij af met de mededeling "Ik ben klaar om te gaan drinken. Tot de volgende ochtend".

Tot ieders verrassing mocht hij daarna ook Beste Regie in ontvangst nemen, waarmee hij de gedoodverfde winnaar Sam Mendes van 1917 versloeg. Die film wist slechts drie van de tien nominaties te verzilveren.

In een dankwoord in het Koreaans herhaalde Bong een les die hij op de filmschool had geleerd: "Hoe persoonlijker, hoe creatiever." In het Engels onthulde hij dat dat motto afkomstig was van mede-genomineerde Martin Scorsese. Daarnaast bedankte hij collega-regisseur Quentin Tarantino, "die mijn films op zijn lijstjes zette toen ik nog niet bekend was in de VS".

Parasite vertelt het verhaal van een arm gezin dat het leven van een rijke familie weet te infiltreren. De film won eerder al in Cannes de Gouden Palm. Afgelopen week werd het de meest bezochte Aziatische film ooit in Nederland, meer dan 200.000 mensen hebben hem al bezocht.

Ster advertentie
Ster advertentie