Cultuur & Media

De borst als verleidster, voedster en vernietigster
NOS

foto: De Bezige Bijfoto: De Bezige Bij
  1. Nieuwschevron right
  2. De borst als verleidster, voedster en vernietigster

Journalist Corien van Zweden verloor haar linkerborst aan borstkanker. Ze besloot daarna een boek te schrijven met de titel Borsten - De levensloop van een intiem lichaamsdeel. "Het lijkt op afscheid nemen van een vriend met een etentje en alles wat je daarbij wil zeggen", vertelde Van Zweden in Met Het Oog Op Morgen.

Van Zweden was nooit echt van plan om een toespraak te schrijven aan haar linkerborst. "Het was meer een soort fantasie. Wat zou ik die borst hebben verteld bij een afscheidsetentje?"

Ze ging nadenken en realiseerde zich uiteindelijk dat er geen enkel lichaamsdeel is dat zoveel verschillende rollen heeft gespeeld in haar leven. "Het is het enige deel van je lichaam dat er in het begin nog niet is. Je begint met een platte borstkas en als tienermeisje is het er ineens. En daarna verandert het iedere keer weer."

Quote

Wat zou ik die borst hebben verteld bij een afscheidsetentje?

Corien van Zweden

"Eerst zijn ze er voor de mooi en dan als je kinderen krijgt verandert dat ineens", vertelt Van Zweden. "Als je daarna borstkanker krijgt is er weer een nieuwe rolwisseling. Dan is het niet meer mooi of melk, maar maakt het je kapot. Van verleidster, naar voedster, naar vernietigster."

De linkerborst van Van Zweden moest verwijderd worden om de kanker in te dammen. Daarna koos ze niet voor een reconstructie. "Ik wilde geen operatie meer en ik wist niet wat het uiteindelijk zou opleveren. Misschien kies ik later nog voor een reconstructie."

Ster advertentie
Ster advertentie