Cultuur & Media
NOS

Nederland loopt achter op het gebied van vrouwelijke commentatoren bij grote sportevenementen

foto: ANP - Eric Verhoevenfoto: ANP - Eric Verhoeven
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland loopt achter op het gebied van vrouwelijke commentatoren bij grote sportevenementen

Een WK-relletje in Duitsland, waar onze oosterburen helemaal los gaan op sociale media. De reden? De 54-jarige Claudia Neumann verzorgt het commentaar bij de WK-wedstrijden voor zender ZDF. "Claudia Neumann mag van mij de gang dweilen bij het ZDF, maar alsjeblieft geen wedstrijden becommentariëren." Wanneer presentator Jurgen van den Berg aan sportjournalist Barbara Barend vraagt wat zij vindt van alle kritiek op de vrouwelijke voetbalcommentator, blijkt dat er wel iets anders is waar haar haren recht van overeind gaan staan.

Video niet beschikbaar

In het NOS Radio 1 Journaal is zij zich niet zozeer verontwaardigd over de kritiek op Neumann, als wel over het feit "dat wij als Nederland als enige zonder een vrouw wederom bij een groot toernooi zijn. In Duitsland hebben ze tenminste een vrouwelijke commentator. Dáárvan gaan mijn haren recht overeind staan, dat we zelfs bij het afgelopen vrouwen EK niet eens een vrouwelijke commentator hadden.”

Je moet er naar op zoek gaan

Barend hekelt het gebrek aan vrouwelijke sportcommentatoren, analisten en interviewers in Nederland. Bij het EK, het WK en op de nationale omroep: geen vrouwen. "Het argument is er altijd dat zij natuurlijk goed genoeg moeten zijn. Dat lijkt mij meer dan logisch. Ik denk wel dat je ze ook moet gaan opleiden. Je moet er natuurlijk wel naar op zoek gaan. Het nodigt op dit moment niet uit voor een vrouw om commentator te worden. Er zijn ook geen voorbeelden. Ik denk dat heel vrouwen zoiets hebben van dat gaat toch niet lukken. Maar er zijn zat vrouwen die willen. Er zijn zat vrouwen die al jarenlang het voetbal volgen. Ik denk dat het een kwestie is van beide kanten. Je moet er ook naar op zoek gaan. Je moet ze opleiden."

Quote

Als ze in Duitsland en Engeland te vinden zijn, dan zijn ze in Nederland ook te vinden.

Sportjournalist Barbara Barend

Gemiste kans bij het EK Voetbal vrouwen

Barend had het EK Voetbal vrouwen in 2017 een mooie gelegenheid gevonden om een vrouwelijke commentator te introduceren, maar dat is helaas niet gebeurd. "Als ze in Duitsland en Engeland te vinden zijn, dan zijn ze in Nederland uiteraard ook te vinden."

Volgend jaar dan?

Presentator Jurgen van den Berg stelt aan het eind van het gesprek voor om samen met Barends tijdschrift Helden een project te beginnen voor het WK Voetbal vrouwen volgend jaar. Dat is hét moment om de eerste vrouwelijke voetbalcommentator af te leveren. "Een hartstikke mooie afspraak", aldus Barend.

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie