Cultuur & Media
AVROTROS

Naam van Mauritshuis veranderen? Museumdirecteur: 'Geen haar op mijn hoofd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Naam van Mauritshuis veranderen? Museumdirecteur: 'Geen haar op mijn hoofd'

"Het is tijd om afstand te doen van de 19e eeuwse blik uit onze geschiedenisboekjes", zegt directeur van het Mauritshuis Martine Gosselink in MISCHA!. "Daardoor kijken we heel eenzijdig naar onze geschiedenis, en dat moet nu bijgesteld worden." Tegelijkertijd benadrukt Gosselink dat "met de komst van nieuwe verhalen niet betekent dat oude waarheden verdrongen worden. Ze staan naast elkaar."

#256 - Martine Gosselink - MISCHA!

"Ik ben niet van de school dat alle kunst waarin we onszelf niet meer herkennen rücksichtslos moeten cancelen", aldus de museumdirecteur. "Op de Universiteit Leiden moest een schilderij weg met rokende, bebrilde professoren, omdat mensen zich daar niet meer in herkenden. Goddank herkennen we ons in veel kunst niet meer. Vroeger werden mensen makkelijk onthoofd of gevierendeeld."

Naam van het Mauritshuis

Gosselink: "Mensen vragen mij vaak: wil je de naam Mauritshuis nog wel houden? Johan Maurits heeft zich schuldig gemaakt aan slavernij en aanverwante zaken. Ik wil de naam juist houden. Het is namelijk echt het huis van Johan Maurits, hoe je het ook wendt of keert. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt die naam weg te halen."

#256 - Martine Gosselink - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie