Cultuur & Media
KRO-NCRV

Job Cohen blikt terug op het huwelijk van het koningspaar: 'Máxima was hartstikke zenuwachtig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Job Cohen blikt terug op het huwelijk van het koningspaar: 'Máxima was hartstikke zenuwachtig'

Precies twintig jaar geleden trouwde oud-burgemeester Job Cohen het koningspaar in de Beurs van Berlage in 'zijn' Amsterdam. In Spraakmakers blikt hij terug op deze dag. "Voordat ze de koopmansbeurs binnenkwamen, was Máxima hartstikke zenuwachtig. Dat was natuurlijk wel geestig om te zien."

Op 4 mei 2001 maakten burgemeester Job Cohen en (toen nog prins) Willem-Alexander zich op voor de Nationale Dodenherdenking op de Dam. "Hij nam mij geloof ik even apart en noemde de datum 02-02-2002. Aan de manier waarop hij dat zei dacht ik: dit zou best wel eens de datum van het huwelijk kunnen worden dat in Amsterdam gaat plaatsvinden."

'Zeer op elkaar gesteld én professioneel'

In de voorbereiding op de grote dag ontmoette oud-burgemeester Cohen het toekomstige bruidspaar twee keer. Ze gingen op een tocht door de stad om plekken te bezoeken waar het huwelijk zou kunnen plaatsvinden. "Ik herinner me twee mensen die zeer op elkaar gesteld waren en écht van elkaar hielden", zegt Cohen. "En die ook zeer professioneel waren."

De kerkelijk inzegening van het huwelijk vond plaats in de Nieuwe Kerk en in de Beurs van Berlage zou Cohen zelf het huwelijk voor de burgerlijke stand voltrekken. Zoals dat altijd gaat wanneer je mensen trouwt, had hij vooraf met hen een gesprek. "Ze wilden dat het geen stijve bedoening werd en dat past ook wel een beetje bij ze", zegt Cohen.

Alles onder controle

Prinses Beatrix en Claus trouwden ook in Amsterdam. Die dag in 1966 verliep allesbehalve rustig. Toch hing er de avond voorafgaand aan het huwelijk een ontspannen sfeer op het stadhuis, herinnert Cohen zich. "We hadden echt het gevoel dat we er klaar voor waren. We hadden alles gedaan wat we moesten doen."

Voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid waren er militairen en extra politiemensen op de been. Op één incident na, waarbij een meelbom op de gouden koets werd gegooid, verliep de dag zonder noemenswaardige problemen. "Ik heb ook altijd benadrukt dat we er een feestje van gingen maken", aldus de oud-burgemeester.

'Dit is Amsterdam'

Toen hij aan het einde van de dag op het hoofdbureau van de politie was om de dag af te sluiten, was de baas daar teleurgesteld over het 'meelincident'. Cohen, niet. "Ik zei: dit is Amsterdam. Wees blij dat het gebeurd is. Je kunt je toch niet voorstellen dat je zoiets organiseert en dat er niets gebeurd!?"

Het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima zal Cohen niet snel vergeten, maar nog veel bijzonderder vond hij vier andere huwelijken. "Mijn absolute hoogtepunt is dat ik de eerste vier huwelijke tussen mensen van hetzelfde geslacht heb voltrokken. Dat was een wereldprimeur en dat pakt niemand mij ooit meer af."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Gerelateerde podcast

De Staatsgreep

De Staatsgreep

Ster advertentie
Ster advertentie