Cultuur & Media
KRO-NCRV

Romana Vrede mag het toneel weer op: 'Je mist dat er vorm wordt gegeven aan wat je voelt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Romana Vrede mag het toneel weer op: 'Je mist dat er vorm wordt gegeven aan wat je voelt'

Na bijna drie maanden van culturele onthouding zijn deze week theaters weer open gegaan. Voor actrice Romana Vrede waren het vreemde weken. Misschien wel in de laatste plaats omdat haar vak stopte. "Je mist dat er vorm wordt gegeven aan wat je voelt", zegt ze in De Taalstaat.

Het begon 13 maart met het cancellen van haar voorstelling en het sluiten van de theaters. De branddeuren kwamen naar beneden in de Koninklijk Schouwburg in Den Haag, thuisbasis van het Nationale Theater. "We hoorden over de intercom dat iedereen zich moest verzamelen in de grote zaal. Ik wist niet eens dat we een intercom hadden", vertelt Vrede.

Oudgedienden zeiden dat ze zich niet konden herinneren dat sinds de Tweede Wereldoorlog de schouwburg ooit haar deuren heeft moeten sluiten.

Overlijden moeder

Een paar weken daarna overleed haar moeder. Haar laatste wens om begraven te worden in Suriname kon vanwege corona niet doorgaan. "Het voelde alsof ik in een boek van Murakami terecht was gekomen. Dat alles tegelijkertijd gebeurt en alle grote dingen in een keer op je afkomen."

Dit was namelijk ook de tijd dat haar boek de Nobele autist uitkwam, over haar zwaar autistische zoon Charlie. De zorg voor hem intensiveerde omdat er door corona minder begeleiding beschikbaar was. "Het was een bizarre tijd en we druppelen daar nu langzaam uit."

Quote

Dan wordt er eigenlijk misbruik gemaakt van de taal

Romana Vrede

Ze miste het theater. "Dat je in één zin uit de realiteit getrokken wordt, door diezelfde realiteit te beschrijven. Dat doet theater." De wereld zonder kunst, waar voornamelijk werd gesproken in talkshows, maakt voor haar het leven eendimensionaal. Ze zocht haar heil in de literatuur. "Ik heb heel veel gelezen, dat was fijn. De wereld wordt plat als taal alleen maar wordt gebruikt om informatie te delen."

Vanaf maandag 1 juni is Vrede weer te zien bij het Nationale Theater in de voorstelling Sexual Healing en Trojan Wars.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie