Cultuur & Media
AVROTROS

Hoe 'woke' is de Technische Universiteit Eindhoven?

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'woke' is de Technische Universiteit Eindhoven?

Niet de zeven vinkjes, maar zeven W’tjes: hoe “woke” is de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)? In de Jortcast Grand Tour bekijkt Jort Kelder hoe de universiteit scoort op de Woke Meter.

De Woke Meter toetst aan de hand van zeven criteria of de universiteit zich bezighoudt met racisme en sociaal onrecht jegens minderheden. De zeven W’tjes zijn:

  • Is iedereen welkom op de universiteit?

  • Is Engels de voertaal op de universiteit?

  • Wordt excelleren ontmoedigd? (Zo stopte de Vrije Universiteit Amsterdam met het uitreiken van cum laude-diploma’s)

  • Dekoloniseren: neemt de universiteit maatregelen om te “dekoloniseren”?

  • Zijn er op de universiteit “diversiteitsdienders”?

  • Is er op de universiteit een safe space?

  • Zijn er maatregelen om meer vrouwen aan te nemen?

Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur, reageert op de score van de TU/e.

Zo scoort de universiteit een W op “English only”. Smits: “Dat is het nu al voor het merendeel van onze opleidingen. De reden is eenvoudig: het merendeel van mensen die hier afstuderen gaan werken in het bedrijfsleven in de regio. Bovendien zal onze universiteit, als die gaat groeien, het moeten hebben van internationals.”

In opspraak vanwege mannenboycot

De universiteit krijgt ook een W als het gaat om het aannemen van vrouwen. De universiteit raakte zelfs in opspraak vanwege haar “mannenboycot”. “We wilden daarin niet woke zijn”, vertelt Smits. “Wat ik genant vond: Nederland staat onderaan in Europa wat betreft het aantal vrouwelijke hooglerarten. En binnen Nederland stonden wij weer onderaan. In zo’n omgeving wil je niet werken. We deden dit niet om politiek correct te zijn, maar we deden dit voor creativiteit en innovatie.”

In een speciale uitzending van dr Kelder en Co en de Jortcast, live vanuit de campus in Eindhoven, praten wetenschappers over de uitdaging van de komende tijd: hoe gaan we aan onze groeiende energiebehoefte voldoen? In de uitzending werd ook het woke-gehalte van de TU/e besproken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie