Cultuur & Media
NOS

Pleidooi voor heropenen musea: ‘Kunst zet een raam open naar de verbeelding’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pleidooi voor heropenen musea: ‘Kunst zet een raam open naar de verbeelding’

Musea moeten weer open kunnen. Daar pleit kunstcriticus van de Volkskrant, Wieteke van Zeil, voor in NOS Met het Oog op Morgen. “Werknemers hebben daar al jaren ervaring met crowd control.”

Voor veel musea is het nog onduidelijk tot wanneer ze precies gesloten moeten zijn. Het lijkt erop dat vanaf 20 mei mogelijkheden zijn om te heropenen, maar dat kan ook 1 juni of zelfs 1 september worden. Dat levert financiële zorgen op. “Veel musea hebben geen grote reserves, omdat ze met die reserves geen kans maken op subsidies. De heropeningsdatum is dus cruciaal,” zegt Van Zeil.

Haar pleidooi richt zich daarom op een zo snel mogelijke heropening. “Musea hebben ons nodig, maar wij hebben ook kunst nodig.” Van Zeil stelt dat kunst onder andere kan zorgen voor een gevoel van verbondenheid. “Van oudsher zijn kunstenaars een soort ‘tevoorschijn-tovenaars’. Met een kunstwerk openen zij als het ware het raam naar de verbeelding.”

Ervaring

In het verleden hebben musea bovendien al laten zien dat zij ervaring hebben met crowd control. Zo werken musea regelmatig met tijdslots, zijn ze gewend aan afstand bewaren – hoewel tot nu toe vooral tot kunstwerken, en is er vaak professionele beveiliging aanwezig.

Hoewel er veel kunstwerken online te bezichtigen zijn en steeds meer musea hun collectie online tonen, is dit volgens Van Zuil niet hetzelfde. “Op een scherm kijken naar pixels en plaatjes geeft niet dezelfde ervaring als het zien van een kunstwerk in het echt.”

Pleidooi voor heropening van de musea

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie