Cultuur & Media
PowNed

'Amsterdam gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Amsterdam gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden'

"We staan op een kantelpunt in de geschiedenis", zegt Ivette Forster, festivalorganisator van Keti Koti en Kwaku, over het racismedebat in Goed Ingelichte Kring. Volgens haar zorgen de huidige ontwikkelingen voor een omslagpunt. Black Lives Matter-betogingen trekken een breed publiek en ze zegt dat gemeente Amsterdam excuses gaat aanbieden voor slavernijverleden.

"Het is nu veel breder", zegt Forster over de opkomst bij de Black Lives Matter-protesten. "Er komen niet alleen een paar zwarte mensen die boos en verontwaardigd zijn, maar een groot deel van de jongere generatie komt in opstand."

Dat was wel anders vergeleken met de anti-racismeprotesten van vroeger. Forster was in 1988 presentator van het eerste zwarte televisieprogramma Bij Lobith op Nederland 2. Nu organiseert zij multiculturele festivals zoals Keti Koti. Als ze terugblikt, ziet ze dat jongeren anno 2020 om andere redenen de straat opgaan.

Ze licht toe: "Mij werd vroeger wijsgemaakt dat dit niet mijn land is. Niet alleen door witte mensen, maar ook door mijn ouders: 'Het is niet jouw land, pas je aan. Wij gaan lekker terug naar Suriname.' Voor mijn kinderen is dit absoluut niet aan de orde. Zij willen niet gezien worden als 'die ander'. Zij willen gezien worden als Nederlander die deel uitmaakt van de samenleving en daarom ook een mening mogen hebben over dingen die niet oké zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Excuses slavernijverleden

Er is nog een reden waarom zij denkt dat we op een kantelpunt staan: "Amsterdam gaat excuses aanbieden voor slavernijverleden." Het was de bedoeling dat burgemeester Femke Halsema op 1 juli tijdens Keti Koti een excuses zou gaan aanbieden. Maar vanwege de coronamaatregelen gaan de activiteiten tijdens het festival dit jaar niet door.

Foster: "De gemeente onderzoekt nu wat de exacte rol van Amsterdam in de slavernijgeschiedenis is geweest. Dus volgend jaar komt er een excuus."

Goed Ingelichte Kring

Elke laatste zaterdag van de maand luister je tussen 15.00 en 16.00 uur naar Goed Ingelichte Kring op NPO Radio 1. In dit programma, gepresenteerd door Chazia Mourali, geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Ster advertentie
Ster advertentie