Cultuur & Media
MAX

Niet de democratie maar de Deep State heeft het voor zeggen in de wereld

foto: ANP - Koen Suykfoto: ANP - Koen Suyk
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet de democratie maar de Deep State heeft het voor zeggen in de wereld

Niet de democratisch gekozen leiders, maar de Deep State, een 'onzichtbare en invloedrijke elite', heeft het in de meeste landen voor het zeggen. Zij zijn het die beslissen over oorlog en vrede. Dat is de stelling in het boek Patronen van bedrog. Niets is wat het lijkt van Willem Middelkoop en Tim Dollee. Afgelopen weekend vertelde Middelkoop erover in Nieuwsweekend. Ook politiek commentator Kees Boonman neemt deel aan het gesprek.

Video niet beschikbaar

De Amerikaanse filmregisseur Oliver Stone zei het al: "Onthoud dat het tijdens de dertien oorlogen die we de afgelopen dertig jaar zijn begonnen niet ging om een leider, maar om een systeem. Soms met een republikeinse president, soms met een democratische. Noem het wat je wilt. Het is een systeem dat is blijven voortbestaan onder het mom van een rechtvaardige oorlog in naam van onze vlag die zo trots wappert."

'In de wereld van de olie en de energie gebeuren rare dingen'

Middelkoop doet al jaren onderzoek naar de financiële wereld. Steeds vaker kwam hij naar eigen zeggen achter 'rare verhalen en complotpraktijken' en bleek dat het financiële systeem onderdeel was van een groter geopolitiek systeem. "In de wereld van de olie en de energie gebeuren hele rare dingen." Als voorbeeld geeft hij dat wij in Nederland van het gas afstappen, terwijl de rest van de wereld juist overschakelt op gas omdat de oliereserves teruglopen. "Poetin wil ons nog tientallen jaren gas leveren, alleen de Deep State wil niet dat wij Poetin geld gaan sturen. Die maken ons bang: Pas op, Poetin gaat de gaskraan dichtdraaien! Maar Poetin heeft nog nooit de gaskraan dichtgedraaid naar West-Europa. En wat doet Poetin? Die kijkt niet meer naar het westen maar naar het oosten."

Het echte verhaal over Syrië

De Verenigde Staten zijn volgens Middelkoop alleen maar uit op een regime-change in Rusland, net zoals zij in veel andere landen ook hebben geforceerd. Naar de buitenwereld toont zo'n regime zijn allervriendelijkste gezicht. "Je ziet een Veiligheidsraad en een minister van Defensie die komt vertellen wat voor vreselijke biologische en andere wapens ze ergens hebben gevonden, maar hij vertelt nooit het echte verhaal. Het echte verhaal over Syrië is dat er een gasleiding moet worden aangelegd tussen Qatar en Europa. Syrië is altijd een oude Sovjet satellietstaat geweest. Het wordt verkocht als het brengen van democratie maar Amerika gebruikt ons via de NATO. Als je kijkt wat daar voor belangen achter zitten, dan zitten daar gasbelangen. Dan zitten daar Deep State-achtige belangen waar wij als Nederland vaak aan meewerken en dat vaak niet doorhebben."

De Britse aristocratie en de oorsprong van de Deep State

Het verhaal dat Middelkoop in zijn boek vertelt is niet nieuw. "Ik voeg eigenlijk alleen maar samen wat andere mensen al eens ergens hebben gezegd. Wij verzamelen die snippers en maken daar en congruent verhaal van." Zo ligt de oorsprong van de Deep State bij de Britse aristocratie en de politicus/visionair Cecil Rhodes. Na het verlies van Amerika zochten zij naar nieuwe wegen om de Britse overheersing te vestigen. En daarbij traden zij vaak op met Amerika.

De afschaffing van de dividendbelasting en de Deep State

Onlangs kwam volgens Middelkoop ook in Nederlland de macht van de Deep State aan het licht bij de afschaffing van de dividendbelasting. De vraag kwam toen op wie het in Nederland voor het zeggen heeft: multinationals als Shell en Unilever of de Nederlandse regering? "Er is niet één partij die dat in het partijprogramma heeft staan. En een van de belangrijkste maatregelen van het nieuwe kabinet is iets wat een aantal bedrijven heel goed uitkomt. Dat toont de macht van grote bedrijven op de achtergrond, die dat nooit in het openbaar zullen zeggen, maar die dat wel kunnen forceren."

Trump en de Deep State

Het beeld bestaat dat ook Trump onderdeel is van de elite die het in Amerika voor het zeggen heeft, maar dat is volgens Middelkoop absoluut niet het geval. "Trump wordt ingekapseld door de Deep State en de elite. Als ze Trump niet weg kunnen krijgen met een afzettingsprocedure, dan zullen proberen hem in te kapselen." Het is volgens Middelkoop zoals Oliver Stone al zei: het maakt niet uit of er een republikein of een democraat in het Witte Huis zit, de Deep State zit er altijd als de macht achter de macht. Die zorgt er voor zorgt dat het Amerikaanse rijk zo lang mogelijk kan blijven voortbestaan.

Willem Middelkoop in Nooit Meer Slapen

Op 31 mei sprak Pieter van der Wielen een uur met Willem Middelkoop over zijn boek, zijn achtergrond als (foto)journalist en zijn hang naar hedonisme.

Willem Middelkoop ontrafelt de macht achter de Amerikaanse politiek in 'Patronen van bedrog'

Ster advertentie
Ster advertentie