Cultuur & Media
KRO-NCRV

Matthijs van Nieuwkerk naar België? 'Leuk idee'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Matthijs van Nieuwkerk naar België? 'Leuk idee'

Het Algemeen Dagblad kopte dit weekend dat Matthijs van Nieuwkerk wellicht een verrassende overstap gaat maken. Niet RTL, maar de Vlaamse commerciële zender VTM zou zijn interesse hebben volgens ingewijden. "Ik kan me voorstellen dat dit voor iemand als Matthijs van Nieuwkerk écht een inhoudelijk avontuur is", zegt televisierecensent van NRC Arjen Fortuin.

Als het in Nederland over de grote talkshows gaat, dan gaat het volgens Fortuin altijd over kijkcijfers en geld. "Ik vind dit best een leuk, inspirerend idee van hem." Fortuin kan zich voorstellen dat Van Nieuwkerk hier - na 15 jaar DWDD gepresenteerd te hebben - nog iets van kan leren. "Dat hij denkt: lukt het me om in een andere cultuur ook iets te maken wat aanslaat? Welke aanpassingen moet ik daarvoor doen?"

Jan Mulder

Jan Mulder, die vaak als 'tafelheer' te zien is in DWDD, maakt ook een programma voor de Vlaamse commerciële omroep VTM. En met succes. Mulder is zo’n beetje geadopteerd door de Vlamingen. Of het Van Nieuwerkerk ook zo zou vergaan betwijfelt Slagter. "Mulder is daar ook voor een vet contract heengegaan, hij is daar zeer populair. Maar je moet niet vergeten dat hij als voetbalspeler bekend was omdat hij speelde voor Anderlecht."

Eva Jinek RTL

Volgens Slagter zou het voor Van Nieuwkerk niet goed zijn om meteen bij RTL aan de slag te gaan. "Bij Matthijs gaat het al jaren over zijn salaris. Het feit dat hij nu kiest voor een jaar in de luwte bij de Vlamingen, waardoor een terugkeer – eventueel bij de commerciëlen - wat gemakkelijker wordt, vind ik een heel verstandige beslissing."

Waarom is het voor Eva Jinek een veel minder groot probleem om direct die overstap te maken? "Matthijs is echt VARA", verklaart Fortuin. "DWDD is ook echt een verheffingsprogramma, er zit veel oude VARA-ideologie tussen de kletspraatjes door. Eva Jinek heeft een veel neutraler imago."

Ster advertentie
Ster advertentie