Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hoe begroet je iemand in 2023? 'De hug is enorm in opkomst'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe begroet je iemand in 2023? 'De hug is enorm in opkomst'

Drie zoenen, één zoen, een 'brasa' of gewoon een hand. Hoe begroeten we elkaar anno 2023? Spraakmakers-verslaggever Anne van der Veen zocht het uit.

Luister hier het gesprek met Anne-Marie van Leggelo

Video niet beschikbaar

Handen schudden tijdens corona

Al duizenden jaren begroeten mensen elkaar met een hand. Volgens etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo begroeten zelfs sommige dieren elkaar op deze manier.

Tijdens de pandemie werd er besloten om even geen handen te schudden en was iedereen in de war. "Het was een manier van begroeten die voor iedereen, zowel zakelijk als privé, heel goed en veilig voelde", zegt Van Leggelo. Ze snapt daarom heel goed dat deze begroetingsvorm na corona weer terug kwam.

Drie zoenen

Drie zoenen geven als begroeting, werd tijdens corona door minder mensen gemist. Volgens Van Leggelo begint dat nu echt uit de gratie te raken. Studenten geven elkaar al jaren maar één zoen en drie zoenen is iets voor de oudere generaties "Die zijn dat vanaf de jaren ’70 gewend."

De brasa

Tijdens en na corona heeft de brasa (of hug) aan populariteit gewonnen. In het Caraïbisch gebied begroette mensen elkaar al veel langer met een omarming. Tijdens corona was dat ook een mooi alternatief voor het schudden van handen of zoenen.

En de namesté-begroeting die in Azië gebruikelijk is? "Het is een prachtige begroeting. Heel plechtig en respectvol", aldus Van Leggelo. Toch raakt deze volgens de etiquette-expert "jammer genoeg" maar niet ingeburgerd. "Daar is misschien nog een pandemietje voor nodig."

Hoe begroeten?

Maar hoe begroet je nu iemand in verschillende situaties? Van Leggelo heeft daar een simpele oplossingen voor. "Als je niet weet wat je moet doen, kijk wat de ander doet." Volgens haar geldt dat wanneer je ergers naartoe gaat, je de begroeting van de ander volgt. Daarnaast volgt een jonger iemand de begroeting van een ouder iemand en in de zakelijke wereld geldt dat degene met de hoogste functie het initiatief neemt tot begroeting.

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie