Cultuur & Media
WNL

Urban Chess-aanjager Jesús Medina Molina wil Nederland verbinden

foto: NPO Radio 1 / WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Urban Chess-aanjager Jesús Medina Molina wil Nederland verbinden

In steeds meer parken duiken openbare schaaktafels op. Deze Urban Chess courts zijn veelal het gevolg van het initiatief van Jesús Medina Molina. In WNL In de Kantine vertelt Medina Molina hoe hij mensen wil samenbrengen met een potje schaak. "Er ontstaat verbinding."

Medina Molina wil buurtbewoners met elkaar in contact brengen door het plaatsen van een schaaktafel. Inmiddels staan er op bijna tweehonderd locaties in Nederland schaaktafels verspreid. "Wat is er makkelijker dan een partijtje schaken in het park?" In het Utrechtse Máximapark wordt elke zondagochtend om 11.00 uur geschaakt. "Je geeft elkaar een hand, stelt je voor en gaat een partijtje schaken." De schaakstukken neem je dan zelf mee.

Uit die groep in Utrecht is inmiddels een Whatsappgroep ontstaan met ruim 40 à 50 personen, vertelt Medina Molina. "Er ontstaat een community", zegt hij. "Dat is wat ik eigenlijk propageer. Voor mij is het echt een manier om jong en oud met elkaar te verbinden."

Financiering

Zelf verdient Medina Molina er niks aan. Hij haalt vooral energie uit het aansporen van mensen om actie te ondernemen. Van kabinetsleden tot wethouders en beleidsadviseurs bij gemeenten die zich bezighouden met sport, dementie of eenzaamheid. "Vaak hebben gemeenten fondsen die zijn opgericht ten behoeve van de verbetering van de sociale cohesie. De verbetering van de leefbaarheid in wijken en daar draagt dit aan bij."

De kosten van zo'n openbare tafel variëren van 900 euro voor een metalen tot 2000 euro voor een betonnen. "Je moet er een paar hebben, want een losse tafel doet niet veel", zegt hij. "En je moet een lokale kartrekker hebben die dat organiseert."

Ook in het buitenland populair

In het buitenland zijn openbare schaaktafels al een succes, merkt D66-senator Boris Dittrich in de uitzending op. Hij vindt het een heel mooi idee. "Ik heb in New York gewoond. Op Washington Square heb je ook allemaal prachtige schaaktafels. En je hebt helemaal gelijk, mensen doen dat graag met elkaar."

Medina Molina vertelt dat met name in Spanje er veel wordt geschaakt en niet alleen op straat. "Zelfs in een ziekenhuis waar een dokter geïnspireerd is geraakt. Die heeft er schaaktafels geplaatst in de tuin van het ziekenhuis met uitzicht op de bergen, waar patiënten, doktoren en verpleegkundigen even een partijtje met elkaar schaken en om even weg te zijn van de stress."

Meer meisjes aan het schaken krijgen

Sinds de Netflix-serie The Queen's Gambit uit 2020 is de populariteit van het schaken wel toegenomen. Medina Molina vertelt: "Je ziet nu ook kinderen op scholen dat kinderen vragen aan de meester of juf: ik heb mijn huiswerk af, mag ik even een spelletje doen op mijn telefoon?"

En dus ook steeds meer meisjes die de interesse wekken. "Dat vind ik wel belangrijk, want schaken is echt een mannending. Wereldwijd is de ratio vrouwen versus mannen één op tien, dus dat is ontzettend laag", zegt de schaakaanjager. "Judith Polgar is een van de weinige vrouwen geweest die hoog in de top tien ooit is gekomen. Dus met dat schaken in parken probeer ik dat ook voor elkaar te krijgen. Het is laagdrempelig, meisjes en vrouwen zien dat, en ouders gaan met hun kinderen daar schaken."

Goed voor het brein

Dat schaken een slimme denksport is, maakt het nog niet onmogelijk, stelt Medina Molina. Zelf leerde hij schaken door filmpjes te kijken op YouTube, om zijn dochter te helpen die moeite had met rekenen op de basisschool." Ik kon dat nog niet en ik wist vroeger wel dat er geschaakt werd. Maar ik heb dat van huis uit nooit meegekregen. Dus ik heb dat geleerd en mijn dochter ook en we zijn lekker samen gaan schaken."

Het schaken heeft er aan bijgedragen dat de, naast de extra quality-time, ook de concentratie is verbeterd. "Er zijn allerlei onderzoeken die aantonen dat kinderen die schaken het ontzettend goed doen op school. En dat is ook wel logisch", zegt hij. "Je kunt je beter de tekst eigen maken. Vaak zijn rekensommen heel tekstueel. Dus dat schaken helpt je wel om meer in het moment te zijn."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie