Binnenland
KRO-NCRV

Willem heeft veel contact en is toch eenzaam: 'Radio aan tegen de stilte'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem heeft veel contact en is toch eenzaam: 'Radio aan tegen de stilte'

Willem Moesman is 74 en heeft een heel actief leven. En toch voelt hij zich met enige regelmaat eenzaam. "De avonden en de weekenden zijn af en toe verschrikkelijk", zegt hij bij Spraakmakers, reagerend op de oproep van Stichting Met je Hart om deze zomer meer naar ouderen om te kijken.

Video niet beschikbaar

Moesman heeft allerlei contacten, onderneemt veel, buren vragen hem wel eens voor een koffietje – en toch voelt hij zich regelmatig eenzaam. "De zomers, de avonden, de weekenden: af ten toe is het verschrikkelijk. Dan hoor je overal vrolijke kinderen en dan hebben ze niet echt in de gaten dat jij alleen bent."

Buren schrokken

Dat komt, denkt hij, omdat hij vrij positief in het leven staat. "Ik voel mij niet zielig of wat dan ook." Hij is nu negen jaar weduwnaar, vertelt hij. Hij staat wel open voor een relatie, maar het komt er niet van. "Ik probeer wel eens contact te leggen, maar dat werkt niet echt." De kinderen, vertelt hij, wonen "helaas ver weg".

Dat hij zich soms eenzaam voelt, valt dus niet zo op. "Ik stond een keer met de buren te praten en toen vroegen ze: hoe gaat het met je. Ik zei dat ik mij ’s avonds wel alleen voel. Toen schrokken ze wel."

Niet bij de pakken neerzitten

Hoe hij zich voelt? "Soms even verdrietig, en dan ga je weer even tv kijken. En het gekke is: ik heb de hele dag NPO Radio 1 aan. Dan ben ik niet alleen als ik thuiskom. Dan hoor je wat geluid, haal je een keer diep adem en ga je weer verder. En dat moet toch, want je kan niet bij de pakken neer gaan zitten."

Hoe hij geholpen zou zijn, vindt hij lastig uit te leggen. "Dat is moeilijk… Ik hoop dat mensen… Misschien dat zo’n actie helpt en mensen toch een keer denken: ho wacht even. Maar ik ga geen bordje ophangen met 'kom je vanavond langs'. Zo erg is het nou ook weer niet."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie