Sport
KRO-NCRV

Waar blijven de vrouwen in de schaaksport? KNSB deed onderzoek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar blijven de vrouwen in de schaaksport? KNSB deed onderzoek

Wanneer je de wereldranglijst van de schaaksport bekijkt, kom je op de 123e plek pas de eerste vrouw tegen. Hoe kan dat? Verslaggever Thomas Schuurman ging langs bij Bianca de Jong-Muhren, voorzitter van de Schaakbond (KNSB). Zij deden onderzoek naar het verschil tussen mannen en vrouwen bij schaken.

Wat moeten vrouwelijke schakers nog doen om dat laatste stapje te zetten?

Video niet beschikbaar

Wet van grote aantallen

Slechts 7,5 procent van de leden van de schaakbond is vrouw. En ook in de top is er een duidelijk verschil te zien. "Daarom hebben we het grondig laten onderzoeken", zegt Jong-Muhren. Het antwoord op de vraag waarom er meer mannen dan vrouwen in die top staan, blijkt simpel. Het is een wet van de grote aantallen. "Er zijn meer mannen dan vrouwen die schaken en dan worden er statistisch gezien ook meer mannen goed dan vrouwen.”

Verschil tussen mannen en vrouwen

"Vrouwen kunnen in principe niet slechter schaken dan mannen. Maar er zijn wel verschillen tussen mannen en vrouwen", zegt Jong-Muhren. Een voorbeeld daarvan is interesses. Mannen vinden het vaak leuker zich op één ding te focussen. "Dus als je schaken leuk vindt als jongen ga je heel veel uur schaken en word je vanzelf beter. Meiden hebben vaak meerdere interesses en spenderen veel tijd aan meerdere dingen." Ze worden daardoor ook minder goed.

Daarnaast trainen meisjes ook anders, zegt Jong-Muhren. Ze willen wat meer gezelligheid en trainen graag in groepjes met andere meiden. "Als die er niet zijn, stoppen ze eerder", vertelt ze.

Stimuleren schaken op jonge leeftijd

Om verandering te brengen in het verschil tussen mannen en vrouwen, wil de KNSB zich meer richten op het stimuleren van de instroom. De wens is dat op basisscholen meer meiden gaan schaken. "En dan is de kritieke fase op 12-jarige leeftijd als ze van de basisschool naar de middelbare school gaan", zegt Jong-Muhren. "Want daar stoppen ze massaal en komen ze ook niet meer terug."

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie