Cultuur & Media
NOS

Boek over jongste Nederlandse verzetsheld genomineerd voor Duitse prijs beste jeugdboek

foto: Uitgever Luitingh-Sijthofffoto: Uitgever Luitingh-Sijthoff
  1. Nieuwschevron right
  2. Boek over jongste Nederlandse verzetsheld genomineerd voor Duitse prijs beste jeugdboek

Het boek Het meisje met de vlechtjes, geschreven door de Nederlandse Wilma Geldof, is genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis in de categorie Beste Jeugdboek. Het verhaal is gebaseerd op het oorlogsverleden van Freddie Oversteegen, die de jongste Nederlandse verzetsheld wordt genoemd.

Haar verzetswerk begon met kleine acties, vertelt Geldof in Met het Oog op Morgen. "Ze begon ook met krantjes rondbrengen." Dat was op haar 15e, maar vanaf haar 17e sluit ze zich aan in de gewapende verzetsgroep van onder andere Hannie Schaft. "Ze kreeg zelf een pistool. En als je dat kreeg, werd je ook geacht dat te gebruiken."

Bekijk hier het gesprek met Wilma Geldof over haar genomineerde boek

Oversteegen deed gevaarlijk werk. "Ze moest bijvoorbeeld nazi's verleiden en meenemen naar het stadspark, waar ze werden omgelegd door kameraden." En het pistool wat ze kreeg, was inderdaad nodig. "Zij heeft het gebruikt. Ze heeft mensen geliquideerd."

Trauma

Voor het fictieboek sprak Geldof voor de dood van Oversteegen met haar over haar verzetswerk en haar leven. "Ze heeft altijd in de schaduw gestaan, maar dat voelde aan de nader ekant ook als geen erkenning." Met Geldof wilde ze wel praten over wat ze heeft meegemaakt.

"Ze heeft ook dingen gedaan die achteraf misschien niet helemaal goed waren. Liquidaties waarbij niet de juiste persoon getroffen werd." Dat maakte het af en toe ook lastig, want sommige trauma's waren te groot om over te praten. "En dat hoefde ook niet per se hoor. Voor mij was het ook belangrijk om haar te leren kennen om echt te weten: wie was zij nou?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie