Cultuur & Media
KRO-NCRV

Huub van der Lubbe: 'We willen allemaal een goed mens zijn die gul is voor de ander'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huub van der Lubbe: 'We willen allemaal een goed mens zijn die gul is voor de ander'

Huub van der Lubbe speelt Don Quichot in de musical De man van La Mancha. Quichot is een edelman die te veel ridderromans heeft gelezen en eropuit trekt om grootse daden te verrichten. "Don Quichot is wat we allemaal wel zouden willen zijn", zegt Van der Lubbe bij De Taalstaat. "Een goed mens die het beste voor heeft met de wereld en met de ander."

Wanneer Van der Lubbe zijn prachtige pak, wijde broek en satijnen jas aantrekt om te transformeren in Don Quichot, is er ook een geestelijke trek die hij in zijn hoofdpersoon herkent. Want wil niet iedereen een goed mens zijn zoals Don Quichot die 'het onverslaanbare kwaad bestrijdt'? "Iedereen zegt dat het hem niet gaat lukken, maar Don Quichot blijft het toch proberen."

Musical

De musical De Man van La Mancha, werd bijna 60 jaar geleden voor het eerst opgevoerd in New York. Het is een ontroerende verklanking van één van de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur, Don Quichot van La Mancha, geschreven in 1605. Deel twee verscheen in 1615.

Niet iedereen heeft het boek gelezen, maar in ieder geval hebben de meesten wel gehoord van de dolende, idealistische ridder die als een dwaze held met goede bedoelingen en onpraktische daden op reis gaat.

Quote

Er is genoeg te doen voor de Don Quichots van deze tijd

En volgens de voormalige voorman van De Dijk kan de wereld meer mensen zoals Don Quichot gebruiken. "Het is nog steeds nodig dat er mensen zijn die staan voor het redden van de planeet. Als dat niet was gebeurd, was onze wereld al honderd keer vergaan", zegt Van der Lubben.

Vanaf 17 december staat Van der Lubbe in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Allereerst wil hij mensen een 'fantastische avond' bezorgen. "Maar vervolgens hoop ik ook dat ze guller naar elkaar verder gaan."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie