Cultuur & Media

Mediaforum: Wat kunnen media leren van deze Amerikaanse verkiezingen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Wat kunnen media leren van deze Amerikaanse verkiezingen?

De media moeten eens goed in de spiegel kijken om te zien waar ze de aansluiting met een groot deel van het electoraat missen. Dat zegt Jan-Kees Emmer, oud-adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf en voormalig Amerika-correspondent in het Mediaforum bij De Ochtend op NPO Radio 1.

De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten heeft Emmer enorm verrast. Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, was ook verbaasd, maar hield de laatste weken wel rekening met een verkiezing van Trump.

Sociale media

Volgens Emmer is Donald Trump een meester in het gebruiken van de sociale media. "Hij heeft een kanaal opgebouwd waarmee hij over de mainstream media heen met zijn achterban converseert. Daarbij worden de mainstream media weggezet als onbetrouwbaar", zegt Emmer.

Door veel mensen worden de sociale media meer geloofd dan de traditionele media. Zorgelijk, vindt Klein. "RTL probeert verhalen van alle kanten te belichten en toch is er een vertrouwenscrisis. Ik vind het lastig dat je permanent wordt geframed, ook als je wel probeert te onderzoeken en te luisteren."

Fact checking

Het is een taak van de media om de feiten boven tafel te krijgen, en daarbij zijn de uitspraken van Donald Trump natuurlijk ook vaak 'gefactcheckt'. "Kennelijk zijn die feiten voor een deel van het publiek niet meer relevant", zegt Klein. "Zij willen blijkbaar een signaal afgeven en dat moet je dan maar respecteren." De achterban van Trump ziet fact checking vooral als een instrument van de media om hem kapot te maken.

Vertrouwen herstellen

Emmer ziet het als grote uitdaging voor de journalistiek om ondanks het wantrouwen en de grote rol van de sociale media, het gesprek en de dialoog met ontevreden burgers aan te gaan. Op die manier moet het vertrouwen weer worden hersteld. Emmer vindt ook dat we nooit meer blind moeten varen op peilingen.

Bekijk hier het Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Pieter Klein:

Ster advertentie
Ster advertentie