Cultuur & Media
VPRO

Tim Knol over vaderschap: 'Je rijdt nóg wat harder naar huis'

foto: Tim Knol
  1. Nieuwschevron right
  2. Tim Knol over vaderschap: 'Je rijdt nóg wat harder naar huis'

Hoewel hij inmiddels acht soloalbums achter de rug heeft, is het pas met zijn nieuwste album Long Live Your Friends dat singer-songwriter Tim Knol liedjes uitbrengt die direct over zijn privéleven gaan. Zo gaat een van zijn nummers over de ontmoeting met zijn vriendin en is het album natuurlijk ook beïnvloed door het feit dat hij net vader is geworden. "Het vaderschap is echt nog toffer dan dat ik had gehoopt."

Video niet beschikbaar

Dance With Me

"Ik heb eigenlijk ook voor het eerst liedjes gemaakt die heel direct over mijn privéleven gaan", vertelt de zanger over de muziek op zijn negende album Long Live Your Friends. "Ik heb het wel vaker gedaan, maar dan had ik dat een beetje verborgen in metaforen. En bij deze plaat heb ik dat voor het eerst allemaal laten vallen."

Een voorbeeld is het nummer Dance With Me dat gaat over de eerste weken dat hij zijn huidige partner ontmoette. "We waren allebei net 18, en we hadden een hele leuke tijd in café Swaf in Hoorn. Daar draaiden ze keihard Motörhead, en Sex Pistols en allemaal punk. En dat waren geweldige weken. En toen dacht ik, dan ga ik iets opschrijven. Die eerste weken van onze relatie."

Knol vertelt dat hij heel lang zijn liedjes niet al te persoonlijk durfde te maken, maar noemt het nu toch een opluchting het een keer te hebben gedaan. "Het is ook gewoon leuk om je niet te verstoppen voor een keer. Dat is ook wel gewoon lekker."

Quote

Ik ga er wel liedjes over maken, maar die ga ik wel verstoppen.

Tim Knol

Vaderschap

En dan is er nog het nieuws dat Knol dit jaar vader is geworden. Hoewel Knol er liever niet al te veel over spreekt, vertelt hij dat het vaderschap hem enorm bevalt. "Het is nog toffer dan dat ik had gehoopt. Ik vind het bijvoorbeeld ook net iets leuker om met de auto naar huis te rijden. Wel voorzichtig natuurlijk, maar dat is de laatste tijd wat sterker dan voorheen."

Of zijn volgende album een vaderalbum wordt, dat is nog maar de vraag. "Over de liefde voor een persoon kun je altijd een mooi nummer schrijven, maar ik probeer het ook een beetje af te schermen. Dus ik ga er wel liedjes over maken, maar die ga ik wel verstoppen."

Afschermen

Knol vindt het belangrijk om zijn dochter zoveel mogelijk te beschermen voor het internet. Zo zal hij geen foto van haar op social media plaatsen. “Ik vind het heel moeilijk dat in deze tijd al die bekende influencers hun kinderen zo op het internet knallen. Die kinderen kunnen vaak nog geen keuze maken of ze dat wel of niet willen."

Luister het hele gesprek met Tim Knol: - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie