Cultuur & Media
VPRO

Frits Wester over deelname Expeditie Robinson: 'Niks nieuws over mezelf geleerd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Wester over deelname Expeditie Robinson: 'Niks nieuws over mezelf geleerd'

Journalist en parlementair verslaggever Frits Wester verraste politiek Den Haag toen hij aankondigde een aantal weken volledig van de aardbodem te verdwijnen. Twee weken geleden werd bekend dat hij niet zomaar was verdwenen voor een zeiltochtje om de wereld, maar voor zijn deelname aan het realityprogramma Expeditie Robinson. In Nooit Meer Slapen sprak hij over zijn deelname, en over zijn verwachtingen voor het nieuwe politieke jaar.

Expeditie Robinson

35 dagen lang heeft Frits Wester zich door de Spartaanse mangel van honger, hitte en regen laten halen. Tenminste, of hij het echt 35 dagen heeft volgehouden, en het onbewoonde eiland niet eerder heeft moeten verlaten, dat is waar nog niet over mag worden gesproken.

Quote

En toen zei één van de twee: ‘of durf je het soms niet?’ En dat moet je nooit tegen mij zeggen.

Frits Wester

Het is ook altijd maar de vraag waarom iemand zich voor zo’n programma leent, en Wester bekent in Nooit Meer Slapen dat hij zeker heeft getwijfeld. "Het is niet niks", vertelt de parlementair verslaggever. "Maar mijn zonen zeiden van, 'pap, als jij het met je 61 jaar nog een keertje wilt doen, dan moet je het nu doen.' En toen zei één van de twee: 'of durf je het soms niet?" En dat moet je nooit tegen mij zeggen. Want dat is juist een aanmoediging om het te doen."

Niks van opgestoken

Makkelijk was de deelname zeker niet. "Je hebt niks, je hebt bijna geen kleren mee. Geen tandenborstel. En je eet, behalve dat wat je aan het begin krijgt, een potje meel en een potje rijst", herinnert Wester aan zijn deelname.

Maar hoe beproevend de ervaring ook was, hij heeft er naar eigen zeggen niks nieuws van opgestoken. "Nul", antwoordt hij op de vraag welk nieuw inzicht hij over zichzelf heeft opgedaan. "Ik ken mijzelf al 61 jaar. Ik heb hard gewerkt vroeger op het bollenland en weet ik wat allemaal. Maar nee, geen grote nieuwe inzichten over mezelf."

Mark Rutte

Hoelang Wester precies op het eiland heeft gezeten weten we dus niet. Maar gelukkig was hij wel net op tijd terug om verslag te doen van de val van het kabinet. Had hij het misschien zelfs afgestemd met Rutte? "Nou, ik had wel tegen Mark Rutte gezegd dat ik een tijdje weg zou gaan” antwoord Wester. “En ik zei: ‘mocht je nou van plan zijn het kabinet te laten vallen, wacht er even tot ik terug ben.’ En dat heeft hij keurig gedaan. Nou ja, dat was niet de reden, denk ik. Maar hij heeft wel gewacht. Dat had ik niet graag willen missen.”

Luister het hele gesprek met Frits Wester - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie