Binnenland
VPRO

Steeds meer klimaatactivisten: 'iedereen voelt dat het kantelpunt nabij is'

foto: Patricia Steur
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer klimaatactivisten: 'iedereen voelt dat het kantelpunt nabij is'

Ze is strafrechtadvocaat maar ook activist bij Extinction Rebellion: Bénédicte Ficq. En ze is bij lange na niet de enige klimaatactivist die zich de afgelopen tijd bij de protestbeweging heeft aangesloten. Ficq vertelt in Nooit Meer Slapen dat steeds meer mensen aanvoelen dat het kantelpunt nabij is en dat er iets móet gebeuren.

Kantelpunt

"Ik denk dat iedereen voelt, ruikt, en merkt dat het onomkoombaar is om klimaatactivist te zijn," vertelt Ficq vurig. "Mensen voelen dat het kantelpunt in de buurt is. Ik denk dat dat de reden is dat mensen steeds activistisch worden. Het getuigt eigenlijk van een zekere stupiditeit als je niet activistisch bent."

Quote

Ik hoop dat die onwaarschijnlijk kortzichtige politici wakker worden.

Bénédicte Ficq

Industrie en politici ter verantwoording roepen

Ficq is vooral van mening dat de grote ondernemers en industrieën, vaak de grootste vervuilers, nog maar al te vaak niet verantwoordelijk worden gehouden. "We moeten onszelf de vraag stellen of de vervuiler zomaar de vrijheid moet kunnen pakken om de wereld te vervuilen en de mensen ziek te maken met hun productieproces. Wat mij betreft hebben ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de planeet. Die is immers van ons allen."

"Ik hoop dat die onwaarschijnlijk kortzichtige politici wakker worden," stelt Ficq, "en dan vooral de politici die vinden dat er nog steeds subsidies moeten worden gegeven aan de fossiele industrie." Juist de overheid is volgens Ficq in staat om echte verandering snel te bewerkstelligen. Ze spreekt de hoop uit voor een positief domino-effect, "bijvoorbeeld door nieuwe klimaatmaatregelen aan te nemen die andere landen ook invoeren."

Luister het hele gesprek met Bénédicte Ficq: - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie