Cultuur & Media
VPRO

NewSpace-beweging vertoont pubergedrag: 'het is van tafel opstaan en weglopen'

foto: Dana van Leeuwen
  1. Nieuwschevron right
  2. NewSpace-beweging vertoont pubergedrag: 'het is van tafel opstaan en weglopen'

De huidige golf van de commerciële ruimtevaartindustrie, vaak NewSpace genoemd, voelt voor theatermaker en schrijver Marjolijn van Heemstra als het opgeven van de aarde. In Nooit Meer Slapen vertelt Van Heemstra waarom het belangrijk is de ruimte te beschermen. "Het is makkelijk om de oplossing te projecteren op een verte, want daar zijn zogenaamd nog geen problemen."

Video niet beschikbaar

Race om de maan

Wat speelt zich precies af in de ruimte? "Er is een race om de maan", legt Van Heemstra uit, "officieel mag niemand zich een hemellichaam toe-eigenen maar plat gezegd is het: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Opeens heeft de maan economische waarde. Het is opmerkelijk dat hier geen gesprek over is. Onder onze neus worden dingen opgedeeld, uit elkaar geknipt en in verkoopbare eenheden wordt de maan verkapitaliseerd. Zo raak je landschappen kwijt die van grote waarde zijn voor de mensheid."

Quote

Ik vind het wonderlijk dat we deze levenshouding zo massaal accepteren.

Marjolijn van Heemstra

New Space

"De hele beweging van de ruimtevaartindustrie, ook wel NewSpace genoemd, beroepen zich op het idee dat wat zij doen goed is voor de mensheid", stelt Van Heemstra. "Omdat we uiteindelijk de planeet moeten verlaten omdat er een grote ramp zich gaat voordoen: een astroïde of de zon implodeert over honderden miljarden jaren. Maar de problemen op de planeet van nu worden ondertussen van tafel geveegd. Mensen willen onderdeel zijn van de oplossing in de verte. Het is makkelijk om de oplossing te projecteren op een verte, want daar zijn zogenaamd nog geen problemen. Die zijn nog niet geïdentificeerd."

Pubergedrag

Van Heemstra is van mening dat dit pubergedrag is. "Het is van tafel opstaan en weglopen. Ik vind het wonderlijk dat we deze levenshouding zo massaal accepteren. De ruimte wordt nu gezien als iets wat we nog goed kunnen maken, maar het is feitelijk het opgeven van de aarde. We weten wat er nu speelt, en als er een ding is wat we nu niet moeten doen, dan is het weglopen. We moeten hier blijven en gaan oplossen."

Marjolijn van Heemstra (schrijver, theatermaker) - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie