Cultuur & Media
VPRO

Freek Bartels vindt het heerlijk om de schurk in Les Misérables te spelen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Freek Bartels vindt het heerlijk om de schurk in Les Misérables te spelen

Afgelopen mei won Freek Bartels de Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol. Die ontving hij voor zijn vertolking van de schurk Javert in Les Misérables. In Nooit Meer Slapen vertelt hij dat het pas zijn tweede schurkenrol is, maar dat het zeker naar meer smaakt. "Soms zou ik willen dat ik meer van Javert had."

Video niet beschikbaar

Javert

Dat Freek Bartels de geobsedeerde politie-inspecteur Javert speelt is nog niet eens zo vanzelfsprekend, want veel schurkenrollen had hij nog niet gespeeld. Het was volgens hem dan ook het Engelse creatieve team die hem vroeg of de hij de rol van Javert zag zitten. "Daar was ik eigenlijk vrij snel enthousiast over", vertelt Bartels. "Het is heerlijk om de schurk te spelen."

Het personage van Javert mag dan wel de schurk van het verhaal zijn, dat weerhoudt Bartels er niet van om hem alsnog een menselijke kant te geven. "Ik heb ook eigenlijk behoorlijk veel medelijden met hem. Hij is geboren in de gevangenis, en dat is eigenlijk het vertrekpunt van al zijn frustratie en met zijn obsessieve gedrag over goed tegen kwaad."

Twijfelkont en pleaser

En het smaakt ook naar meer, want de volgende schurkenrol zal snel volgen. Nadat Bartels klaar is met de rol van Javert zal hij namelijk in de schoenen van Judas stappen voor Jesus Christ Superstar. "Het is lekker om iets te spelen wat in het dagelijks leven verder van je af staat", verklaart Bartels. "Ik ben in het echte leven ook niet zo rechtlijnig als Javert. Ik ben een ontzettende twijfelkont en een pleaser. Soms zou ik willen dat ik meer van Javert had."

Freek Bartels (zanger en acteur) - Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie