Cultuur & Media
BNNVARA

Frank van der Lende wil alzheimer een gezicht geven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frank van der Lende wil alzheimer een gezicht geven

Op zijn 61e kreeg de vader van 3FM DJ Frank van der Lende te horen dat hij alzheimer heeft. De impact was en is enorm. Frank vertelt in De Nieuws BV over de gevolgen en over de YouTube-serie die hij over deze ingrijpende gebeurtenis gaat maken.

Alzheimer op jonge leeftijd

Alzheimer op jonge leeftijd komt niet veel voor in Nederland. Er zijn maar 12.000 mensen onder de 65 die te kampen hebben met de ziekte (en niet een van de andere varianten). De vader van 3FM DJ Frank van der Lende is daar één van. "Zijn zaak ging failliet vijf jaar geleden, en toen ging het steeds minder. Dus hij ging opzoek naar een baan, bijvoorbeeld als taxichauffeur maar hij vergat de steeds de weg", vertelt Frank. "Dat soort kleine dingetjes. Dat wij dachten, het kan liggen aan dat hij niet lekker in zijn vel zit."

Quote

En daarom is hij zo gefrustreerd. Dat je gewoon weet dat het slecht met je gaat en dat je weet dat het niet hoopvol is.

Frank van der Lende

Geestelijk gaat het steeds slechter met zijn vader: "Af en toe vraagt hij binnen 10 minuten, vier keer hoe laat het is. Of van 'ik heb een nieuwe blouse heb je die al gezien?' en dat vind ik heel pijnlijk om mee te maken." Op de goede dagen realiseert de vader van Frank zich dat het op de slechte dagen niet goed met hem gaat: "En daarom is hij zo gefrustreerd. Dat je gewoon weet dat het slecht met je gaat en dat je weet dat het niet hoopvol is."

Onwetendheid over de ziekte

De YouTube-serie die Frank gaat maken, gaat over welke wegen je moet bewandelen om je vader te helpen en op welke manieren je informatie kan winnen. "Het is een enorme aanslag op zijn leven, maar ook ons leven als gezin eromheen", vertelt Frank, "Want het is wel jouw vader. En opeens moet je voor hem zorgen, in plaats van dat hij altijd voor jou gezorgd heeft."

Quote

Het is een enorme aanslag op zijn leven, maar ook ons leven als gezin eromheen.

Frank van der Lende

Daarom heeft de 3FM DJ de handen ineen geslagen met Alzheimer Nederland. Er is nog veel onwetendheid over de ziekte. In zijn serie gaat Frank daarom ook in gesprek met het Alzheimercentrum, praat hij over hoe zijn vader zich voelt maar laat hij ook de mooie momenten zien die hij met zijn vader beleeft.

Bende van Van der Lende

Ondertussen verheugt de DJ zich op zijn nieuwe dagelijkse show De Bende van Van der Lende, vanaf maandag 3 september te beluisteren op 3FM. Hier gaat het bijvoorbeeld in de week van Alzheimer ook wel over de ziekte: "Het zal overal wel terugkomen want er is een vuurtje in mij losgekomen om dit een gezicht en een stem te geven. Maar voor de rest ga ik een beetje kattenkwaad uithalen." En nu ook Sander Hoogendoorn het ochtendshow-stokje overneemt, denkt Frank dat van 3FM weer het alternatieve radiostation wordt gemaakt, met programma's met een duidelijk eigen uitstraling.

DJ Frank van der Lende maakt serie over zijn jonge vader die Alzheimer heeft

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie