Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Irritaal': de taalergernissen van Katinka Polderman

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Irritaal': de taalergernissen van Katinka Polderman

Presentator Frits ergert zich eigenlijk nooit aan iemands taalgebruik. Cabaretier en schrijfster Katinka Polderman wél. Ze heeft haar taalergernissen zelfs in verschillende categorieën ingedeeld in haar nieuwe boek Het Beslisbos. Over deze ergernissen én haar onvermogen om zelf beslissingen te nemen, vertelde ze bij De Taalstaat.

Video niet beschikbaar

Stopwoorden

‘Irritaal’ noemt Polderman haar taalergernissen. "In de eerste categorie zitten stopwoorden van mensen ouder dan dertig jaar. Ze kloppen wel in de zin, maar dat wil niet zeggen dat ze niet irritant zijn." Woorden zoals dus, gewoon, eigenlijk en ofzo. "Deze woorden gebruik ik zelf dus heel vaak."

De tweede categorie zijn ergerlijke stopwoorden van mensen onder de dertig. "Die kloppen vaak net niet, zoals: letterlijk, oprecht en ik besef me.

Verkleinwoorden

Maar écht irritant vindt Polderman de verkleinwoorden. "Meestal gebruikt door vrouwen in werkgerelateerde situaties." Zoals collegaatje. "Dan ga je met je autootje naar je baantje. Dat is héél erg."

Interessantig Engels

Of wat dacht je van de categorie 'interessantig Engels'? "Zoals you know of dat je iets heel satisfying vindt. Of alles een masterclass noemen. Heel irritant", zegt Polderman.

Beslisboom

Naast cabaretier, zangeres en schrijver is Polderman ook 'beslisboomdeskundige'. Met haar kleurrijke beslisbomen staat ze wekelijks in De Volkskrant en er is zelfs interesse in een Engelse vertaling van haar boek.

Toch is de cabaretier zelf notoir slecht in het maken van keuzes. "Als ik op tour ben, ga ik vaak uiteten. Ik heb dan veel voordeel dat ik vegetariër ben, want dan valt de helft van de menukaart af. Ik vind het zo moeilijk om te kiezen wat ik ga eten."

Weg met slechte teksten

Meer taalergernissen én veelgemaakte fouten beschrijft taalkundige Wouter van Wingerden in zijn fraai vormgegeven boek Weg met slechte teksten! dat hij op het Congres Onze Taal presenteert.

In het boek staan voorbeelden van teksten die slecht zijn en 25 woorden die je volgens Van Wingerden áltijd moet schrappen. Zoals bijvoorbeeld het woord ‘echter’. Luister het item terug.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie