Cultuur & Media
KRO-NCRV

Acteur André Dongelmans wil suïcide bespreekbaar maken met regiedebuut

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Acteur André Dongelmans wil suïcide bespreekbaar maken met regiedebuut

Wanneer een vriendin van acteur André Dongelmans vertelt dat ze suïcidale gedachtes heeft, besluit hij open te staan voor haar verhaal. Wat ontstond was een gesprek waarin ze écht kon vertellen waar ze mee liep. "Zeg niet: ik kan niet zonder je en wat zal ik je missen. Daar heeft die persoon niets aan." Het inspireerde hem tot het maken van een korte film.

Video niet beschikbaar

Het gaat in zulke gesprekken te vaak over de ander, zegt Dongelmans in Spraakmakers. "Ze kon met mij alles bespreken. Ik had niet als reactie: dat moet je niet doen, het leven is zo mooi. Of: denk aan wie je achterlaat. Mijn reactie was: vertel. Waarom wil je dood? Hoe zou je het willen doen?"

Serieus

Na het gesprek fleurde zijn vriendin helemaal op. Opgelucht dat ze er écht met iemand over kon praten, besloot ze dat ze niet dood wilde. "Door haar echt serieus te nemen, kon ze eindelijk verkennen of dit is wat ze wilde."

Met dit inzicht besloot de acteur, bekend van De Luizenmoeder, een film te willen maken over het beladen onderwerp. "De film gaat over een suïcidale man en zijn naasten. Wat doen zijn naasten als ze er op een harde manier achter komen dat hun partner, zoon, broer, vriend suïcidaal is?"

Quote

Wat doen ze nu ze de kans hebben om hem echt te zien?

André Dongelmans

Taboe

Op zelfmoord - of rondlopen met gedachtes aan je eigen dood - rust nog steeds een groot taboe. "Zelfmoord is een onderwerp dat vermeden wordt in veel gesprekken terwijl het een heel relevant onderwerp moet zijn. Veel mensen spelen met deze gedachtes in hun hoofd. Zolang het in hun hoofd blijft, blijft de gedachte om het te doen", aldus Dongelmans.

Zelfmoord bespreekbaar maken – wat je mening er ook over is – is een van de oplossingen, denkt Dongelmans. "Hoe normaler het is om hierover te praten, hoe meer mensen zich gehoord voelen. Ik hoop dat ik daar met deze film aan kan bijdragen."

De film De Dansende Man wordt gemaakt met hulp van Stichting De Ontmoeting en een crowdfunding van Dongelmans zelf. De film zal waarschijnlijk dit najaar verschijnen.

113 zelfmoordpreventie

Als je naar aanleiding van dit gesprek wil praten over zelfmoordgedachten, dan kan dat anoniem via de chat op www.113.nl of door te bellen met het gratis nummer 0800-0113.

Acteur André Dongelmans over debuut als regisseur van een korte film

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie