Cultuur & Media
EONOS

'ADHD-stuiterbal' Pieter Koolwijk wint Gouden Griffel: 'Zo vaak gehoord wat ik niet goed deed'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'ADHD-stuiterbal' Pieter Koolwijk wint Gouden Griffel: 'Zo vaak gehoord wat ik niet goed deed'

Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk won dinsdagavond de Gouden Griffel voor het beste kinderboek voor zijn boek Gozert. Bij Langs de Lijn en Omstreken vertelde hij kort na het nieuws wat het voor hem betekent, nadat hij in zijn jeugd vaak als lastige ADHD’er werd bestempeld. "Ik kreeg vooral te horen wat ik niet goed deed, in plaats van wat ik goed deed. En vanavond is het andersom."

Koolwijk is uiteraard erg verguld met zijn prijs. En ondanks dat de afgelopen week zijn naam al werd genoemd, was het toch een verrassing. "Je hoopt erop. Dit is in mijn ogen de meest aansprekende prijs in kinderboekenland, bizar. Vorige week gingen mensen speculeren en toen hoorde ik ineens mijn boek langskomen. Daar werd ik wel zenuwachtig van, dat ik dacht: 'het zal toch niet.' Maar ik werd het wel."

Gozert

Zijn boek Gozert gaat over Ties en zijn onzichtbare vriend, maar de rest van de wereld noemt het een denkbeeldige vriend, vertelt Koolwijk. "Het gaat over een jongen die eigenlijk niet in de maatschappij past." Iets wat Koolwijk als kind zelf ook ervaarde. "Als je een ADHD-stuiterbal bent word je geacht om stil te zitten en op te letten en dit te doen, dat te doen. Daar heb ik af en toe wel moeite mee gehad. Je krijgt eigenlijk je leven lang te horen 'gooi er eens een pilletje in en zit eens even stil.' En ik kreeg vooral te horen wat ik niet goed deed in plaats van wat ik wel goed deed. En vanavond is dat andersom."

Voelt het dan ook als een revanche? "Dat niet, maar het voelt wel als een soort 'cirkel is rond'. Juist omdat hij zo vaak te horen kreeg dat hij dingen niet goed deed. "En nu sta je nu op een podium en heb je zelf die gouden griffel. Het is meer van 'kijk eens wat ik kan.'"

Zitten er toch niet onderliggend een paar wraakgevoelens richting die mensen die vroeger tegen hem zeiden dat hij bepaalde dingen niet goed deed? Zo ver wil hij niet gaan. "Ik ben niet zo van de wraak, maar het is wel lekker dit."

ICT’er in het dagelijks leven

Koolwijk is niet alleen kinderboekenschrijver, hij is ook nog ICT’er. Als het even kan duurt dat niet lang meer. "Dat wordt gelukkig steeds minder. Schrijven en mijn dagelijks werk staan haaks op elkaar, dat werkt goed voor mij. Maar als ik ooit de kans heb om toch helemaal deze kant op te gaan, dan zal ik het wel doen." Aan inspiratie is er in elk geval geen gebrek: "Inspiratie genoeg in mijn hoofd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie