Cultuur & Media
BNNVARA

Spike Lee komt op perfect moment met nieuwe film, maar is 'ie ook goed?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spike Lee komt op perfect moment met nieuwe film, maar is 'ie ook goed?

Juist op het moment dat wereldwijd het gesprek over racisme in volle gang is komt Spike Lee met een nieuwe film. De Amerikaanse regisseur staat bekend om zijn sociaal bewogen films over dit thema. Maakt Da 5 Bloods de hooggespannen verwachtingen waar? Filmjournalist Clementine van Wijngaarden en Reguillo Wijngaarde van Da Bounce Urban Film Festival bespreken het in De Nieuws BV.

Spike Lee komt op perfect moment met nieuwe film

Do the Right Thing, Malcom X, BlacKkKlansman; het zijn een paar voorbeelden van succesvolle films die Spike Lee heeft gemaakt. Clementine van Wijngaarden en Reguillo Wijngaarde zijn beiden fan van de regisseur. Clementine: "Hij maakt sinds zijn studententijd interessante films die altijd iets raken bij mij. Het is niet altijd goed, maar dat mag Spike Lee."

Reguillo: "Wat Spike Lee laat zien is in het verlengde van wat Da Bounce Urban Film Festival voor staat. Thema's binnen de zwarte gemeenschap bespreekbaar en zichtbaar maken. En daarin raakt hij bepaalde thema's binnen het politieke veld die heel actueel zijn. Dat doen wij als festival ook."

'Da 5 Bloods'

De nieuwste film van Spike Lee staat sinds vrijdag op Netflix. Da 5 Bloods gaat over vier Afro-Amerikaanse veteranen die teruggaan naar Vietnam om de stoffelijke resten van hun teamleider en een kist met goud te zoeken. Beiden hebben ze in de jungle begraven tijdens de Vietnamoorlog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De film krijgt wisselende recensies, van heel goed naar heel slecht. Clementine: "In eerste instantie dacht ik; wat een rare, ultra gewelddadige film. Vooral het laatste uur. Maar inmiddels zie ik er wat meer nuance in." Ze mocht Spike Lee telefonisch interviewen over Da 5 Bloods. Hij belde haar zelf en begon gelijk 'Oh my darling Clementine' te zingen. "Heel lang ook, ik had een gesprek van 15 minuten en 2 minuten gingen op aan zingen."

Gelukkig was er nog genoeg tijd over om Lee een paar vragen te stellen. "Ik heb wel gezegd dat ik de film gewelddadig vond. Ik vond dat echt. Hij zei dat er maar een persoon gewelddadig is: Paul, de veteraan met het posttraumatisch stresssyndroom."

Reguillo Wijngaarde deelt de kritiek van Clementine niet. Hij vond het geweld wel een functie hebben. "De film vond ik goed. Het is gebaseerd op een waargebeurde situatie, namelijk dat de deelname van zwarte Amerikanen in het leger eigenlijk heel onderbelicht is. Dat krijg je niet mee in je geschiedenislessen. En ze namen ook deel aan de frontlinie, ze waren als eerste in de kogellijn van de vijand."

Demonstraties

In verschillende interviews geeft Spike Lee zijn mening over de huidige demonstraties tegen racisme. De regisseur is hoopvol over de verandering die hij om zich heen ziet. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar in de hele wereld.

Quote

Wat ik nu zie doet me denken aan de jaren zestig, de black power en vrouwenbeweging. Dit gebeurt opnieuw in Amerika, maar ook wereldwijd.

Spike Lee

Reguillo Wijngaarde: "Tegelijkertijd moet je ook realiseren dat dit moment door de geschiedenis al vaker is geweest. Nu is het globaal, en wordt door sociale media snel opgepakt. Er valt niet meer te ontkennen dat er een wereldwijd probleem is. Ik gaf het voorbeeld van Amerika en de soldaten, maar datzelfde heb je hier bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Surinaamse en Antilliaanse soldaten vochten ook mee, maar dat hoor je niet terug."

Do the Right Thing

Uiteindelijk zijn Van Wijngaarden en Wijngaarde allebei enthousiast over Da 5 Bloods. Clementine: "Ik ben van twee naar bijna vier sterren gegaan. Maar ik moet wel zeggen: Ik heb gisteren Do the Right Thing (een van de eerste films van Spike Lee uit 1986 - red.) weer eens gekeken, en daar gaat mijn voorkeur wel naar uit. Echt een aanrader."

Spike Lee komt op perfect moment met nieuwe film

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie