Cultuur & Media
BNNVARA

'Zowel vaders als moeders besteden meer tijd aan opvoeding'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zowel vaders als moeders besteden meer tijd aan opvoeding'

Moeders waren er voor de veiligheid, vaders voor het weerbaar maken buiten het gezin. Volgens psychiater Frank Koerselman is dat laatste in onze moderne samenleving weggevallen. Katrien Helmerhorst, postdoc onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zegt in De Nieuws BV dat het niet in de cijfers terug te vinden is. Bovendien benadrukt ze dat "zowel vaders als moeders meer tijd besteden aan de opvoeding".

De vaderlijke autoriteit zijn we kwijtgeraakt zegt psychiater Frank Koerselman in zijn essay Ontvadering. "Wat hij ook heel duidelijk zei, was dat het zijn eigen mening was", zegt Helmerhorst. "Dat mag natuurlijk, en zo heb ik het ook gezien. Als mening en niet als waarheid."

"Ik denk dat de wetenschap al wel wat verder is dan deze mening. We weten al veel meer dan meneer Koerselman deed voorkomen en we weten ook preciezer hoe het in elkaar steekt."

Geen gender bij ouderrol

Arco Gnocchi, vader van twee jonge kinderen, heeft het idee dat het ouderschap iets minder overzichtelijk is dan wat Koerselman als rolverdeling voorstelt. "Het loopt bij ons veel meel door elkaar", legt Gnocchi uit. "We verdelen die taken veel meer. Je hoeft niet de beste vriend van je kind te zijn. Regels en grenzen stellen en consequent zijn is heel belangrijk. Alleen plak ik daar geen gender aan, het is niet zo dat de vader dat moet doen."

Jef van Rijk, ook vader van twee kinderen, herkent zich in het verhaal van Gnocchi: "Ik heb geen 'klassieke vaderrol', dat kun je ook zo niet zeggen."

'Ontvadering' niet terug te zien

Volgens Koerselman is er geen duidelijke verdeling meer tussen de taken van de moeder en de vader en heeft dat invloed op het gezag. In De Nieuws BV zei hij eerder: "Als gezag helemaal verdwijnt kun je een probleem krijgen. De vaderrol zit niet alleen in het gezin maar ook zit die rol als zodanig in de samenleving. Het zou ook door vrouwen kunnen worden vervuld, maar dat zie ik niet om mij heen gebeuren."

Helmerhorst: "Vorige week is er een nieuw rapport uitgekomen van het CBS waarin cijfers aantonen dat vaders steeds meer tijd besteden aan de opvoeding van kinderen. Moeders overigens ook. Dus in die zin is de 'ontvadering' niet terug te zien in Nederland. Maar internationaal ook niet."

Moeders en vaders steeds meer betrokken

Vanaf de jaren '70 zijn vaders steeds meer tijd gaan besteden aan het gezin, legt Helmerhorst uit: "Ik kan het dus niet terugvinden in de cijfers. Ik beschouw dit als een eigen, particuliere mening, wat mag, maar wat we nergens terugvinden in de grote cijfers."

Helmerhorst: "Sinds de jaren 70 zijn de vaders steeds betrokkener geworden in de opvoeding van kinderen. Dat zien we ook bij moeders, dus zowel vaders als moeders gaan meer tijd besteden. En dat heeft een hele positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie