Cultuur & Media
VPRO

Eva Rovers: Politieke verandering is aan ons

foto: Frank Ruiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Eva Rovers: Politieke verandering is aan ons

Burgers zijn cruciaal in het oplossen van hedendaagse politieke problemen, stelt Eva Rovers in haar nieuwe boek Nu is het aan ons. Oproep tot echte democratie. In Nooit Meer Slapen vertelt ze over de problemen in de huidige politiek en de kracht van dialoog in een burgerraad.

Eva Rovers over het belang van burgerraden

Quote

Ik denk dat we onszelf structureel onderschatten.

Eva Rovers

Er is weinig vertrouwen in de politiek

Rovers vertelt hoe de huidige politiek vervreemd is geraakt van de burger. "De huidige politiek blijft een strijd om zetels. Burgers zitten erbij en kijken ernaar. Meer dan de helft van de mensen denkt niet dat ze ook maar enige invloed hebben op wat de regering doet. De helft heeft geen vertrouwen in de tweede kamer."

Volgens Rovers moet onze democratische invloed veel verder gaan dan één keer in de vier jaar stemmen. "Je moet mensen die met de problemen kampen laten meedenken over de oplossing, de politiek moet niet alleen kijken naar de ambtelijke tekentafel. Er is nu heel vaak een beleid met blinde vlekken." Om de blinde vlekken weg te werken, moet de politiek burgers door middel van een burgerraad meer verantwoordelijkheid geven, aldus Rovers.

Dialoog kan floreren in een burgerraad

Met een burgerraad helpen inwoners hun volksvertegenwoordigers om lastige of gepolariseerde problemen op te lossen. Deze groep is een dwarsdoorsnede van de maatschappij; "een soort mini Nederland," die samen beleidsadviezen maakt voor de bestuurders.

Volgens Rovers lijdt dit tot een waardevolle samenwerking tussen verschillende soorten burgers. "Mensen die ongelofelijk van elkaar verschillen gaan in een burgerraad opzoek naar dat wat ze wel delen. De hele setting is niet gericht op winnen of verliezen." Hierbij benadrukt Rovers het belang van de dialoog. "Binnen een burgerraad gaan mensen echt in dialoog en niet in debat. Het gaat veel meer om het uitwisselen van waarde en perspectieven dan over winnen of verliezen."

Rovers hoopt dat er meer verantwoordelijkheid gegeven en genomen wordt door burgers. "Ik denk dat we onszelf structureel onderschatten, we hebben het idee dat de grote verandering bij de politiek ligt, terwijl die kracht bij ons is en zich niet beperkt tot het stemhokje of de aankopen die we doen."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie