Cultuur & Media
NTR

Flip Zonne Zuijderland maakte met zijn moeder een theaterstuk over zijn transitie

foto: Flip Zonne Zuijderland
  1. Nieuwschevron right
  2. Flip Zonne Zuijderland maakte met zijn moeder een theaterstuk over zijn transitie

Flip Zonne Zuijderland is acteur en regisseur voor film, televisie en theater. Daarnaast speelde hij in de televisieserie en gelijknamige film Anne+ en maakte hij als regisseur de webserie Selfmade Man. Hij maakte samen met zijn moeder het toneelstuk Met zonder ballen over zijn transitie en wat die teweegbrengt bij zijn moeder. "Mijn moeder is altijd ontzettend open-minded geweest. Maar toen het ineens over haar eigen kind ging, vond ze het toch moeilijker dan verwacht", vertelt hij in Jongstof.

Jongstof: Flip Zonne Zuijderland, acteur en regisseur - Kunststof

Vrijheid in Amsterdam

Flip groeide op in Zuid-Limburg, zijn ouders zijn allebei theatermakers. Hij merkte al snel dat hij zich niet thuis voelde in het zuiden en besloot naar Amsterdam te verhuizen. "Toen ik net in Amsterdam woonde, merkte ik hoe fijn het was om niet op te vallen. De sociale controle is daar veel minder. In Amsterdam is iedereen namelijk met zichzelf bezig, in Limburg was iedereen met elkaar bezig."

Ook gaf Amsterdam hem de vrijheid om na te denken over zijn identiteit. "Ik heb mijn gender pas echt uit kunnen pluizen in Amsterdam. Toen ik mijn eerste baantje daar kreeg, zei ik meteen: mijn naam is Flip. En wat daarvoor mijn naam en pronouns waren, doet er niet toe. Ik wist dat ik het meteen goed moest doen. Die vrijheid gaf me een heerlijk gevoel."

Theaterstuk over transitie

Vorig jaar maakte Flip samen met zijn moeder het theaterstuk Met zonder ballen. Een voorstelling over zijn transitie. De voorstelling gaat over haar perceptie op het hebben van een dochter en de verwachtingswaarde die ouders hebben. Het gaat dus niet per se over mijn transitie, maar meer over mijn moeders reactie op deze transitie", vertelt hij.

"Mijn moeder had niet zozeer moeite met het feit dat ik trans was, maar wel met het feit dat ik iemand anders bleek dan ze had verwacht. Ze vond het heel lastig dat haar inschattingsvermogen niet bleek te kloppen. Daarom begon ze ook aan zichzelf te twijfelen. Dit hebben we allemaal verwerkt in de voorstelling."

'Ik ben een acteur dus ik speel gewoon een rol'

In Met zonder ballen speelt Flip zichzelf, maar in de nieuwe voorstelling Multiversum (Onlosmakelijk verbonden) van Gavin-Viano, speelt hij bijna het tegenovergestelde van zichzelf. "Ik speel een cisman die eigenlijk best wel een beetje transfoob is. Het is wel grappig om woorden in mijn mond te moeten nemen waar ik totaal niet achtersta. Ik vind het heel nuttig om dit verhaal te vertellen omdat er belangrijke dingen aan het licht worden gebracht die anders op de achtergrond blijven."

Hij vindt het niet lastig dat hij in de voorstelling zo’n andere rol moet aannemen. "Ik trek het verhaal me echt niet persoonlijk aan, ik ben een acteur dus ik speel gewoon een rol. Zo kan ik ook een brandweer spelen en niet weten hoe het is om brandweer te zijn. Ik probeer gewoon afstand te houden tussen mij persoonlijk en het personage. Als het doek dichtgaat, ben ik klaar."

Jongstof

In Jongstof, gepresenteerd door Tirsa With, Stijn de Vries en Max Terpstra, spreken we dagelijks een half uur met aanstormend talent uit de wereld van de kunst, cultuur en media. Gesprekken met dezelfde insteek als Kunststof, nu met jonge, veelbelovende kunstenaars, artiesten, muzikanten, theatermakers, designers en filmmakers. De uitzendingen zijn op elk moment terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie