Cultuur & Media
NTR

Isabelle Kafando (actrice): 'Ik ging ervan uit dat ik advocaat zou worden'

foto: Isabelle Kafando
  1. Nieuwschevron right
  2. Isabelle Kafando (actrice): 'Ik ging ervan uit dat ik advocaat zou worden'

Isabelle Kafando vormt samen met Laura Bakker het nieuwe cabaretduo n00b, dat op muzikale en komische wijze eer doet aan de eenlingen op deze wereld. Kafando studeerde in 2021 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Daarna speelde ze onder andere in de popmusicalfilm Diep in de Nacht en ze heeft een rol in de toekomstige Netflix-film Crypto boy. "Ik zou mezelf nog niet succesvol noemen. Ik begin pas net". In Jongstof vertelt ze over hoe ze bij acteren en theater maken terecht kwam.

Jongstof: Isabelle Kafando, actrice en theatermaker - Kunststof

'Ik ging ervan uit dat ik advocaat zou worden'

Dat Isabelle zou gaan acteren had ze als kind nooit gedacht. "Als ik nu mensen uit mijn jeugd tegenkom, zegt iedereen: ik wist altijd al dat je zou gaan acteren. Die realisatie kwam bij mij pas toen ik een jaar of zeventien was", vertelt ze. "Er kwam een CKV-docent naar me toe die zei dat ik auditie moest gaan doen voor een theaterstuk bij de Toneelschuur in Haarlem. Dat deed ik, en ik vond het enorm leuk. Een van de regisseurs van het stuk vroeg me later of ik me niet moest aanmelden voor de Toneelschool. Ik had er nog nooit van gehoord maar dacht meteen dat het niks voor mij was omdat ik geld wilde gaan verdienen. Ik ging ervan uit dat ik advocaat zou worden."

'Tijdens de auditie wist ik: dit is het'

Toch deed ze auditie voor de Toneelschool: "Ik realiseerde me dat er iets was wat ik wilde vertellen. Ik dacht eerst dat ik regisseur wilde worden maar besloot toch dat ik de Toneelschool wilde proberen om te kijken hoe ik het acteren vond. Ik was dus helemaal niet zenuwachtig toen ik auditie deed omdat ik toch niet zeker wist of ik het wel wilde. De eerste ronde ging zo goed, ik had geen idee dat dat in me zat. Tijdens de auditie wist ik: dit is het. Toen had ik het hele grote geluk dat ik meteen werd aangenomen."

Trotse ouders

"Mijn moeder vindt het fantastisch dat ik acteer want mijn opa was ook acteur (en radiomaker). Mijn vader had in eerste instantie, net zoals ik, in zijn hoofd dat ik advocaat zou worden. Hij had er wel even moeite mee dat ik ineens een hele andere richting in sloeg", vertelt Isabelle. "Hij is opgegroeid in Burkina Faso en daar heb je geen acteursopleiding. Mensen die wel die richting op gingen hadden geen succesvol leven daar. Daardoor had hij de angst dat ik er geen geld mee zou verdienen. Ik beloofde hem daarom dat ik naast de opleiding een master zou gaan doen. Inmiddels is dat niet meer nodig en is hij helemaal om. Mijn ouders zijn hartstikke trots."

Feedback op creativiteit

"Ik houd heel erg van het acteren, daar ben ik natuurlijk ook op afgestudeerd. Maar ik houd toch wel het meest van het verzinnen en het maken, zoals bij n00b. Dat mensen komen kijken naar iets wat jij gemaakt hebt en lachen wanneer jij wilt dat ze lachen, geeft een onbeschrijfelijk gevoel. Dat krijg je niet als je een stuk speelt wat door iemand anders geschreven is", vertelt Isabelle. "Op het podium krijg je directe feedback op jouw eigen creativiteit. Dat is super spannend, soms sta ik voor de voorstelling in de coulissen en denk ik: waarom doe ik dit? Maar als het publiek goed reageert geeft dat echt een kick."

Jongstof

In Jongstof, gepresenteerd door Tirsa With, Stijn de Vries en Max Terpstra, spreken we dagelijks een half uur met aanstormend talent uit de wereld van de kunst, cultuur en media. Gesprekken met dezelfde insteek als Kunststof, nu met jonge, veelbelovende kunstenaars, artiesten, muzikanten, theatermakers, designers en filmmakers. De uitzendingen zijn op elk moment terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie