Cultuur & Media
NTR

Alma Mathijsen: 'Alles wat ik schrijf laat ik eerst door mijn moeder lezen'

foto: Marita en Alma Mathijsenfoto: Marita en Alma Mathijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Alma Mathijsen: 'Alles wat ik schrijf laat ik eerst door mijn moeder lezen'

Moeder Marita Mathijsen, emeritus-hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde, en dochter schrijver Alma Mathijsen vertellen in Kunststof onder andere over hun band, de kersttradities en manier waarop zij samenwerken.

Liefdesverdriet

Liefdesverdriet vormde de directe aanleiding voor haar nieuwe novelle: 'Ik wil geen hond zijn' schreef Alma Mathijsen nadat haar relatie uitging. Alma: "Het is nu een jaar geleden, zoiets. Ik moet toch wel zeggen, het is hard aangekomen. Maar het gaat nu goed. Het is heftig liefdesverdriet. Dat is het gekke; ik kan er nog steeds verdrietig van zijn, maar ik kan ook op een feestje staan en het dan heel leuk hebben."

Het intense gevoel dat wordt beschreven in het boek ligt achter haar. "Nee, ik zit wat dat betreft wel echt in een andere fase. Dat was zo intens en zo zwaar. Dat zou ik ook nooit vol kunnen houden zo lang."

Quote

Ik heb geregeld, ook bij het herlezen, een zakdoek moeten gebruiken

Marita Mathijsen

"Het boek is een boodschap aan mensen die hetzelfde ondergaan en radeloos zijn", vult Marita aan. "Het gaat natuurlijk om de ik-figuur, die verzonnen is, waarin Alma vergroot wat zich in haar afspeelde. Maar ik heb daar natuurlijk wel dingen in gelezen waarvan ik me afvroeg, zijn ze echt gebeurd? Als moeder van een schrijver word je af en toe met dingen geconfronteerd, waarbij je toch de fout maakt en je afvraagt of het niet over haar zelf gaat."

Was het niet moeilijk als ouder dit boek te lezen? "Ik heb geregeld, ook bij het herlezen, een zakdoek moeten gebruiken", reageert Marita. "Maar tegelijkertijd ben ik gewoon een letterkundige, die de dingen ook kan scheiden. Ik lees meestal vanaf het begin met Alma mee en dan lees ik als een criticus, die let op de stijl en thematiek en dergelijke."

Al haar geschreven werk gaat langs haar moeder, vertelt Alma: "Ik hoef maar iets te sturen, ook als het om elf uur 's avonds een artikel is - wat ik ook nog altijd als eerst aan mijn moeder stuur - en dan krijg ik gewoon een half uur later al reactie. Alles wat ik schrijf laat ik eerst door mijn moeder lezen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie