Cultuur & Media
AVROTROS

Als we oorlogen door een Instagramfilter bekijken, zien we vooral onze eigen emotie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Als we oorlogen door een Instagramfilter bekijken, zien we vooral onze eigen emotie

De iconische foto van het overleden Syrische jongetje Alan Kurdi op het Turkse strand werd gretig gedeeld op Instagram. Goed dat er meer aandacht komt voor oorlogsgeweld, zou je denken. Toch is dr. Marloes Geboers het daar niet per se mee eens: als we oorlogen door een Instagramfilter bekijken, zien we eigenlijk vooral onze eigen emotie. Geboers vertelt in dr Kelder en Co over haar proefschrift.

Marloes Geboers promoveert op 21 april aan de Universiteit van Amsterdam met haar proefschrift The social visuality of distant suffering: How social media create new boundaries of visibility. Geboers bekeek de manier waarop wij op Instagram, Facebook en Twitter omgaan met beelden van ‘distant suffering’ (lijden op afstand). Ze deed dat door berichten over de oorlog in Syrië te analyseren.

Alans broer ging niet 'viral'

Uit haar onderzoek blijkt dat er weliswaar veel emotie is als een beeld gedeeld wordt, maar daarna verschuift de aandacht al snel naar de gebruikers van social media zelf, die de posts en beelden van de oorlogsslachtoffers bewerken en hun eigen gevoelens erover delen. Daarna zijn mensen niet meer in staat nog dieper stil te staan bij de situatie.

Geboers vertelt over de - eveneens overleden - broer van Alan, van wie ook een foto is gemaakt. Toch ging het beeld van Alan viraal. Dat kan verschillende redenen hebben, maar Geboers denkt dat ook meespeelt dat we onszelf met een beeld proberen te identificeren. “Alan lag op zijn buik, hulpeloos, het leek een beetje of hij lag te slapen. Je ziet bijna letterlijk het gezicht van je eigen kind.” Alans broer werd in een andere positie gefotografeerd, op zijn rug, waarbij zijn gezicht te zien was.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie