Naar homepage
Cultuur & Media

Bijgepraat worden over de nieuwste boeken?

foto: NPO Radio 1 Boekenpodcastfoto: NPO Radio 1 Boekenpodcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijgepraat worden over de nieuwste boeken?

[NTR] Op zoek naar tips voor een boeiend, interessant of goed boek? Presentatoren en boekenexperts van NPO Radio 1 bespreken in wisselende duo's onlangs uitgekomen boeken waar ze enthousiast over zijn, in de NPO Radio 1 Boekenpodcast.

#36 - Pieter van der Wielen en Onno Blom bespreken: De opgang, A Promised Land, Mijn lieve gunsteling en Het glanzend zwart van mosselen

Een beloofd land, Barack Obama

Zo bespreekt Pieter van de Wielen (Nooit Meer Slapen - VPRO) de memoires van Barack Obama. In het langverwachte eerste deel van zijn presidentiële memoires vertelt Obama het verhaal van zijn onwaarschijnlijke odyssee van een jongeman die op zoek is naar zijn identiteit tot de leider van de vrije wereld, waarin hij in buitengewoon persoonlijke bewoordingen schrijft over de jaren waarin hij politiek werd gevormd en over de bepalende momenten in de eerste termijn van zijn historische presidentschap - een roerige periode vol dramatische veranderingen.

Obama vertelt over zijn eerste politieke aspiraties en de cruciale overwinning in de voorverkiezingen van Iowa tot de revolutionaire avond van 4 november 2008, toen hij tot 44ste president van de Verenigde Staten werd gekozen en daarmee de eerste Afro-Amerikaan werd die het hoogste ambt in het land zou bekleden.

De opgang, van Stefan Hertmans

Onno Blom (Nieuwsweekend - Omroep Max) bespreekt De opgang, het nieuwe werk van Stefan Hertmans. Het boek vertelt over hoe een Vlaamse SS-er en een Nederlandse pacifistische vrouw de oorlog doorbrachten in het latere woonhuis van de schrijver zelf. "Het was het moeilijkste boek ooit", zei de schrijver eerder in Kunststof.

In de zomer van 1979 trok Stefan Hertmans in een huis in het Gentse Patershol. Pas nadat Hertmans het huis twintig jaar later had verkocht ging hij op zoek naar wat er zich tijdens de oorlog had afgespeeld. Verbijsterend was de ontdekking dat de vroegere bewoner een SS'er was geweest. 'Het is onbegrijpelijk', schrijft hij, 'dat alles wat ik toen al had kunnen weten of tenminste toch vermoeden, zo gedachteloos aan mij voorbij had kunnen gaan.'

De vraag in dit boek is volgens de schrijver zelf, "hoe komt een eenvoudige Vlaamse jongen ertoe om mensen op lijsten te gooien waarvan hij weet dat ze dood zullen gaan?"

Verder worden in deze afleveringMijn lieve gunsteling, van Marieke Lucas Rijneveld en Het glanzend zwart van mosselen, van Oek de Jong besproken.

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie