Cultuur & Media
VPRO

Is alleen liefde genoeg om een goede ouder te zijn?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Is alleen liefde genoeg om een goede ouder te zijn?

"Voordat je je eerste kind hebt gekregen, weet je niet hoe het is om kinderen het hebben", vertelt de Vlaamse illustrator Judith Vanistendael in Nooit Meer Slapen. Natuurlijk, denk je dan, dat klinkt logisch. Maar toch komen er altijd allerlei aannames en verwachtingen kijken bij het krijgen van kinderen. "En je kunt de toekomst niet voorspellen. Niets bereid je voor op het ouderschap."

Judith Vaninstendael: beeldende verhalen en moeizaam ouderschap

Penelope

In het beeldverhaal dat Judith Vanistendael maakte, Penelope, vertrekt de moeder met dezelfde naam als de titel van het boek. Gaat zij weg bij haar gezin. Het verhaal is een omkering van Homerus’ Odyssee.

Vanistendael gebruikte haar eigen verwachtingen, ervaringen en angsten in het boek. "Penelope houdt heel erg van haar dochter. Maar ze besluit dat ze beter is in iets anders dan in het opvoeden van haar dochter. Haar partner is daar veel beter in. Dus besluit ze te vertrekken."

Quote

Ik vond het krijgen van een kind een enorme verantwoordelijkheid.

Judith Vanistendael, illustator

"Ik heb heel zelf lang de angst gehad dat ik mijn kinderen zou achterlaten. Dat ik weg zou gaan. Want ik ben heel erg geschrokken van het krijgen van kinderen", vertelt de illustrator. "De beslissing 'ik wil een kind' was vanzelfsprekend, en zwanger worden ook. Maar toen mijn dochter er was, schrok ik toch echt even."

Haar eigen dochter is inmiddels 17 jaar oud. En hoewel ze het krijgen van een kind een enorme verantwoordelijkheid vond, bleef ze. Dat was voor haar allesbehalve gemakkelijk: "Ik kreeg na mijn tweede bevalling een postnatale depressie. Ik was totaal uitgeput, ik voelde niets meer. Maar ik had een baby en ik moest daar iets mee." Want zo stelt ze: "Het is een kunst om verbondenheid te creëren. Maar het is makkelijk om in afstand en vervreemding te vervallen."

Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie