Cultuur & Media
MAX

Is Netflix-serie 'Tour de France: Unchained' ook te volgen voor de niet-kenners?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Netflix-serie 'Tour de France: Unchained' ook te volgen voor de niet-kenners?

De magie van de grootste wielerronde ter wereld wordt belicht in de nieuwe Netflix-serie: 'Tour de France: Unchained'. Maar is de serie ook te volgen voor de wielrenleek? Sebastiaan Timmerman, wielercommentator van de NOS, vertelt er alles over in Villa VdB.

Opzet

"In de serie loop je mee achter de schermen van de Tour. Je leeft mee van etappe naar etappe, je leert de ploegbazen en de renners kennen. Er is aandacht voor Jumbo-Visma, maar ook voor onder andere Jacob Groenwegen en de Franse ploegen." aldus Timmerman. Naast het volgen van de renners en ploegen is er volgens Timmerman ook zeker een lesje wielrennen aanwezig: "Zo is er duiding van een oud Franse renner, die per aflevering tactieken en de etappes voorziet van commentaar. Je kan dus ook als niet-kenner de serie heel goed volgen."

Spanningen

Ook zaten er voor Timmerman verassende elementen in de documentaire: "Zo was er spanning in het team van Jumbo-Visma tussen Vingegaard en Wout van Aert, nadat Van Aert was weggefietst." Daarnaast is Timmerman ook fan geworden van een onbekende ploegleider van een Franse ploeg. "Ik kende deze Julien Jurdie een beetje en had hem ook een paar keer gesproken. Hij ademt wielrennen en heeft als ploegleider alle prijzen op zijn rug laten tatoeëren. Dit geeft de magie van de Tour ook goed weer."

Tour de France 2023

Timmerman gaat al zo’n twintig jaar mee met de Tour de France om op de motor verslag te doen, ook dit jaar weer. Hij is benieuwd of de tweevoudig winnaar Tadej Pogačar in vorm is. "Tot aan de Tour heeft hij nog geen wedstrijd gefietst. De grootste kanshebber denk ik, is de winnaar van vorig jaar, Jonas Vingegaard", aldus Timmerman. De documentaire 'Tour de France: Unchained' is vanaf 8 juni te zien op Netflix.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie